HOTEL
KAPACITETA 60 LEŽAJA
1. UVOD
Primjer se odnosi na hotel sa 25 dvokrevetnih i 10 jednokrevetnih
soba prve kategorije s pratećim prostorijama, koje se godišnje
iznajmljuju 100 dana. Profitabilnost bi se mogla povećati većim
brojem dana korištenja. Mikrolokacija ovisi o zdravom okolišu,
blizini turističkih atrakcija, te komunalnoj i društvenoj
infrastrukturi, posebice kvalitetnim prometnicama. Općina
Starigrad je svojim prostornim planom predvidila takve lokacije.
2.
TEMELJNE ZNAČAJKE
Veličina prostora: 900 m2 neto površine, od toga 100 m2
restoran i caffe bar, te 800 m2
hodnici i sobe sa sanitarnim čvorovima . Prostor je podijeljen na
tri etaže sa po 300 m2.
Djelatnici: Vlasnik i još
10 stalno zaposlenih tijekom cijele godine.
Ulaganje kapitala u objekt
i opremu: 4.672.000,00 kn, a potrebe za obrtnim sredstvima
100.000,00 kn.
Razdoblje izvedbe: 8
mjeseci.
3. PREDMET
POSLOVANJA
3.1. Opis
djelatnosti projekta
Iznajmljivanje 25 dvokrevetnih i 10 jednokrevetnih hotelskih soba
oko 100 dana u godini tijekom ljetnog razdoblja, te ugostiteljska
djelatnost u caffe baru i restoranu. Ovim projektom se omogućuje
odmaranje uz more, kupanje, prehrana u vlastitom restoranu sa
izvornim domaćim gastro-specijalitetima, razgledavanje okolice, te
druge dokoličarske aktivnosti i sadržaje ovisno o želji turista i
mogućnostima organiziranja domaćina. Poduzetniku je svakako u
interesu organizirati dodatne sadržaje čime će povećati prihode
hotela, ali i duže zadržati goste, te ih pridobiti za ponovni
dolazak. Svjetski trend je aktivni odmor, sa puno dodatnih sadržaja.
4. ANALIZA TRŽIŠTA
4.1.
Tržište nabave
Namirnice i repromaterijal
nabavit će se na slobodnom tržištu, uz davanje prednosti domaćim
proizvođačima ovoga kraja.
4.2. Tržište prodaje
Vlasnik (direktor) će
provoditi marketinške i druge aktivnosti, kako bi što bolje
predstavio svoj hotel na domaćem i inozemnom tržištu, koristeći pri
tome Internet i sva druga medijska sredstva. Potpisat će se ugovor
sa nekoliko turističkih agencija koje će pravovremeno organizirati
aranžmane. Naša je procjena da osim u samom centru grada Obrovca,
treba bar još jedan hotel na lokaciji bliže mora, jer manje
atraktivne lokacije u drugim mjestima to imaju i ostvaruju znatno
bolje turističke rezultate. Stoga bi bilo dobro izgraditi ovaj
objekt, kako bi se ovi neiskorišteni prirodni resursi mogli
iskoristiti.
4.3. Procjena ostvarenja
prihoda-tržišta
U
25 dvokrevetni soba boravi 50 osoba, očekivana popunjenost 100 dana,
a umnožak daje 5.000 osoba godišnje, što je baza za izračun troškova
i prihoda. Cijena aranžmana po osobi je 250,00 kuna, a umnoškom sa
brojem dobijemo prihod koji iznosi 1.250.000,00 kuna.
U
10 jednokrevetnih soba boravi 10 osoba, očekivana popunjenost je 100
dana, a umnožak daje 1.000 osoba godišnje. Cijena aranžmana po osobi
je 350,00 kuna, a umnoškom sa brojem dobijemo prihod po ovoj osnovi
koji iznosi 350.000,00 kuna.
Restoran će raditi za goste hotela, uz mogućnost manjim djelom i za
ostale goste, računamo na bazi 7.000 gostiju tijekom 100 dana, pri
tome bi se trebao ostvariti godišnji prihod od 1.050.000,00 kuna
ili 150,00 kn po osobi dnevno.
Caffe bar će raditi tijekom cijele godine, a očekivani prihod je
dnevno 1.500,00 kuna ili 547.500,00 kuna na godišnjoj
razini.
Na taj način ukupan prihod po svim osnovama iznosi: 3.197.500,00
kn
5.
LOKACIJA
Hotel bi se gradio u zoni turističke izgradnje ili drugdje gdje je
dozvoljena gradnja ovakvih tipova objekata na području općine
Starigrad u blizini mora. Mikrolokaciju određuje sam poduzetnik
i usklađuje je sa prostorno-planskim dokumentima općine Starigrad.
U prethodnim poglavljima PUR-a analizirali smo atrakcijsku osnovu
općine Starigrad i njezinog okruženja, pri čemu smo utvrdili
prirodne i ostale resurse, te da postoje svi preduvjeti za uspjeh
ovakvog programa.
5.
ZAŠTITA I UTJECAJ NA OKOLIŠ
Djelatnost ovog programa nema
negativnih utjecaja na okoliš, što više u cilju razvoja turizma
bitno je očuvati sve prirodne resurse kako bi gosti i u budućnosti
rado dolazili u ovaj kraj. Posebno je važno sačuvati čisto more kao
važan resurs i preduvjet za ovu djelatnost koja je sezonskog
karaktera. Objekt i sve aktivnosti u njemu biti će usklađeni sa svim
zakonskim propisima za takvu vrstu objekata. Higijenske mjere, mjere
zaštite na radu i protupožarne mjere će se provoditi prema zakonskim
odredbama.
Otpadne kanalizacijske vode
skupljat će se u vodonepropusnoj septičkoj jami sa pročišćivačem.
Krupni i drugi komunalni otpad odvozit će komunalna tvrtka.
Drugih potencijalnih
opasnosti za zagađenje okoliša u ovom programu nema.
7. TEHNIČKO-TEHNOLOŠKI PRIKAZ
INVESTICIJE
Tip objekta je hotel visoke kategorije, karakter
građevine-novogradnja čvrsti materijal.
Hotel bi imao 900 m2 prostora na tri etaže svaka po 300 m2,
u najdonjoj etaži bio bi caffe bar i restoran, te bi imao ukupno 35
soba sa kupaonom i WC-om, od čega bi 10 soba bile jednokrevetne, a
25 dvokrevetnih što daje ukupan kapacitet od 60 kreveta. Gradilište
veličine 2.000 m2 sa uređenim parkirnim prostorom i
okolišem, te pristupom za dovoz repromaterijala, vodo nepropusnom
septičkom jamom sa prelivnicima i filtrima.
Godišnja popunjenost hotela je 100 dana. Restoran je namijenjen za
goste hotela sa mogućnošću primanja i vanjskih gostiju, a radio bi
kao i hotel. Caffe bar bi radio tijekom čitave godine.
8. PREDRAČUNSKA VRIJEDNOST
INVESTICIJE
Objekt bez građevinske parcele 3.942.000,00 kuna (4.380,00 kn/ m2
gradnja).
Oprema objekta 730.000,00 kuna (namještaj, oprema za kuhinju,
dostavno vozilo i sl.).
Ukupna predračunska vrijednost investicije je 619.000 eura ili
4.518.700,00 kuna.
Potrebna obrtna sredstva do prve naplate 100.000,00 kn (potrošni
materijal i sl.).
Stoga je za izgradnju i početak rada hotela potrebno uložiti
sveukupno 4.611.280,00 kuna.
9. OBRAČUN TROŠKOVA
9.1. Troškovi djelatnika
Stalni djelatnici 10 x 5.840,00 kn bruto mjesečno x 12 mjeseci =
700.800,00 kn.
Strukturu zaposlenih
sačinjavali bi slijedeći djelatnici:
·
VSS-1 djelatnik
·
SSS-6 djelatnika
·
NKV-3 djelatnika
9.2. Materijalni i nematerijalni
troškovi
Tablica: Materijalni i nematerijalni troškovi
|
Opis |
iznos/kn |
1 |
Materijalni troškovi |
1.540.000 |
1.1. |
nabavna cijena hrane i pića |
1.200.000 |
1.2. |
Struja, telefon, voda |
200.000 |
1.3. |
Čistoća |
70.000 |
1.4. |
Održavanje |
50.000 |
1.5. |
Komunalije |
15.000 |
1.6. |
Ostali materijalni trošak |
5.000 |
2 |
Nematerijalni troškovi |
65.000 |
2.1. |
Osiguranje |
40.000 |
2.2. |
Reklama |
20.000 |
2.3. |
Ostali NMT |
5.000 |
|
UKUPNO
|
1.605.000 |
Ukupni troškovi iznose cca 40% u odnosu na prihod, a najveća stavka
su troškovi nabavne cijene hrane i pića (37%).
9.3. Troškovi amortizacije
Tablica: Troškovi amortizacije
kuna
VRSTA MAT. |
|
STOPA |
Am god. |
OSTATAK |
IMOVINE |
Osnovica |
AMORTIZ. |
Iznos |
VRIJED. |
GRAĐEVINSKI OBJEKT |
3.942.000 |
4 |
157.680 |
2.365.200 |
OPREMA
|
730.000 |
10 |
73.000 |
|
UKUPNO
|
4.672.000 |
|
230.680 |
2.365.200 |
Predviđeni vijek trajanja projekta je 10 godina, godišnji iznos
amortizacije prema zakonski dozvoljenim stopama iznosi 230.680,00
kn, a ostatak vrijednosti projekta je 2.365.200,00 kn (oprema se u
cijelosti amortizira u 10 godina).
9.4. Troškovi financiranja
Investitor planira
koristiti kreditnu liniju za poticanje turizma u suradnji sa
nadležnim Ministarstvom, uz slijedeće uvjete:
-
Rok otplate 9 godina
uključujući jednu godinu počeka
-
Kamatna stopa 4%
godišnje, promjenljiva
-
Otplata u tromjesečnim
ratama
-
Godišnje obveze po
kreditu nakon počeka iznose za prvu godinu 713.000,00 kn, a
samo obveze po kamati u prvoj godini iznose 182.000,00 kn.
10. FORMIRANJE UKUPNOG PRIHODA
U
25 dvokrevetni soba boravi 50 osoba, očekivana popunjenost 100 dana,
a cijena aranžmana po osobi je 250,00 kuna,što daje prihod koji
iznosi 1.250.000,00 kuna.
U
10 jednokrevetnih soba boravi 10 osoba, očekivana popunjenost je 100
dana, a cijena aranžmana po osobi je 350,00 kuna, te dobijemo prihod
po ovoj osnovi koji iznosi 350.000,00 kuna.
Restoran računamo na bazi 7.000 gostiju tijekom 100 dana, pri tome
bi se trebao ostvariti godišnji prihod od 1.050.000,00 kuna ili
150,00 kn po osobi dnevno.
Caffe bar će raditi tijekom cijele godine, a očekivani prihod je
dnevno 1.500,00 kuna ili 547.500,00 kuna na godišnjoj
razini.
Na taj način ukupan prihod po svim osnovama iznosi: 3.197.500,00
kn
11. RAZLIKA PRIMITAKA I
IZDATAKA
Ukupni prihod: 3.197.500,00 kn
Trošak plaća 700.800,00 kn
MT i NM troškovi 1.605.000,00 kn
Kreditne obveze 713.147,00 kn
Ukupno troškovi: 3.018.147,00 kn
Razlika primitaka i izdataka: 179.353,00 kn.
12. ZAKLJUČNA OCJENA
Na temelju iznijetoga valja zaključiti:
·
Potrebna je izgradnja ovakvih hotela radi
proširenja turističke djelatnosti na ovom području,
·
Ako se poštuju zakonske odredbe izgradnje
i rada ovim projektom se ne zagađuje okoliš,
·
Hotel će zapošljavati 11 djelatnika, pa je
on društveno koristan,
·
Analizom ekonomsko-financijskih čimbenika
poduzetničkog pothvata utvrđeno je da projekt ostvaruje dobit, te da
će poduzetnik bez problema moći podmirivati obveze prema
kreditorima, djelatnicima i dobavljačima,
·
Projekt je tržišno koristan jer omogućuje
plasman domaćih proizvoda ovog kraja, pridonoseći time razvoju i
opstanku OPG-a ovog područja.
|