KOZARSKA FARMA
1. UVOD
Područje
Zadarske, Ličko-Senjske i Šibensko-Kninske županije raspolaže sa
nekoliko pogona za preradu mlijeka. Svi oni imaju veliku potrebu za
nabavkom sirovog kozjeg mlijeka kojega na ovim područjima nema u
dovoljnim količinama, iz razloga što do sada nije bio kvalitetno
organiziran otkup. Ako se kvalitetno organizira prikupljanje i
skladištenje kozjeg mlijeka, te motivira uzgajivače na mužu,
kozarska proizvodnja će dati znatno veće rezultate nego ako se samo
proizvode jarad za meso. PUR-om smo na području Jasenica
predvidjeli izgradnju sirane za opskrbu koje će biti potrebna
određena količina kozjeg mlijeka. Na cijelom ovom području postoje
odlični preduvjeti za bavljenje ovom proizvodnjom.
Izgradnjom
objekata, te nabavkom opreme stvaraju se uvjeti za kupnju rasplodnog
stada, čime bi proizvodnja mlijeka i jarećeg mesa na farmi mogla
započeti. Treba predvidjeti mogućnost proširenja kapaciteta i
povećanja broja grla, jer je bolje da uzgajivač počne sa manjim
stadom, kako bi naučio o ovoj proizvodnji, a time i smanjio rizik od
neuspjeha.
Kozarstvo
na ovim područjima je ekstenzivno, slabo organizirano i nisko
produktivno, iako uz bolju organizaciju ima povoljne uvjete za
razvitak. Poboljšanje pasmina, intenzivnije korištenje grla na
velikim napuštenim pašnjačkim površinama i suvremeniji
tehničko-tehnološki pristup osiguravaju budućnost razvoja ove
stočarske grane. Ovčarstvo i kozarstvo u Hrvatskoj dugo nisu
smatrani razvojnom granom, stoga treba i dalje nastojati na
povećanju i osuvremenjivanju ove proizvodne grane kako bi ona dobila
mjesto u gospodarstvu koje zaslužuje. Za ovo područje i njegov
gospodarski položaj oživljavanje ovčarstva i kozarstva ima osobiti
značaj ne samo sa biološkog i povijesno-tradicijskog aspekta, nego i
sve veće potrebe opskrbe turista kvalitetnim mesom i sirom.
U Hrvatskoj, osobito u područjima s manjom
mogućnošću uzgoja krupne stoke, koze se uzgajaju stoljećima. To se
poglavito odnosi na priobalje, Bukovicu i Dalmatinsku zagoru.
Nezamisliva je uspješna i rentabilna kozarska
proizvodnja bez dovoljno pašnjaka (trave i brsta), najjeftinije
hrane za koze. Cijelo podvelebitsko područje izrazito je bogato
grmolikim raslinjem (grabić,jasenić i kljenić). Osnovno stado kod
nas na Jadranu treba činiti
domaća šarena koza nekada nazvana Balkanska ili domaća
oplemenjena koza, podjednakih mogućnosti proizvodnje mlijeka i mesa,
pa su proizvodni i uzgojni ciljevi proizvodnja mesa, mlijeka i sira
za koje se može reći da su ekološki čisti. Nakon klanja i odbića
ženske rasplodne jaradi, izmuženo mlijeko kao značajan izvor dohotka
se prerađuje u punomastan tvrdi i meki kozji sir ili prodaje sirani.
Osnovni život domaćinstva osigurava kod nas oko
120 rasplodnih grla s podmlatkom.
Ovisno o klimi,
veličini i kakvoći zemljišta, kod nas se preporučuju farme
120-500 grla, sukladno čimbenicima učinkovitosti kozarske
proizvodnje obiteljskoga gospodarstva (proizvodni kapaciteti, stalna
uposlenost 2 radno djelatna člana, tržište nabave i prodaje, visina
ulaganja, itd.).
2. OPIS DJELATNOSTI POSLOVANJA
Proizvodnja jarećeg mesa, svježeg kozjeg mlijeka kao primarne
djelatnosti i proizvodnja ženskog rasplodnog pomlatka, te
proizvodnja stajskog gnoja kao sekundarne djelatnosti. Trenutno su u
Hrvatskoj meso i mlijeko osobito kozje traženi proizvodi, pa se ovoj
proizvodnji pridaje velika važnost.
3. OCJENA RAZVOJNIH MOGUĆNOSTI
ULAGANJA
Otvorene su razvojne mogućnosti ovog projekta koncepcijom izgradnje
farme. Uz malu nadogradnju povećava se kapacitet za 50 %.
Proizvodnjom vlastitog rasplodnog pomlatka, koji djelom služi za
remont stada, a djelom se stvara višak čime se omogućuje prodaja ili
povećanje matičnog stada ovisno o potrebama.
4. ANALIZA LOKACIJE
4.1. Opis lokacije objekta
Farme ovog tipa mogu biti locirane na cijelom ovom području u
blizini seoskih naselja. Teren treba biti blago nagnut na južnu
stranu te zaklonjen od bure.. Farme trebaju biti okrenute sjever-jug
pri čemu je zapadni dio otvoren prema ispustu ili zapad-istok pri
čemu su sa sjeverne, istočne i zapadne strane zatvorene i zaštićena
od bure, južna strana je otvorena sa mogućnošću montažnog zatvaranja
u zimskom periodu i zasjenjivanja od sunčeve insolacije u ljetnom
periodu. Ispust treba biti veličine kao unutrašnjost objekta. Nove
farme trebaju biti udaljene od najbližih susjednih kuće cca 200 m.
Izbor smještaja kozarnika ovisi o raspoloživosti
struje, vode, udaljenosti od naselja, vlažnosti terena, utjecaju
vjetra... Koze su osobito osjetljive na vanjsku vlagu i vlagu u
kozarniku. Farma mora u zimskom periodu biti dobro zatvorena jer su
koze znatno osjetljivije na zimu od ovaca.
4.2. Opis zaštite i utjecaja
okoline i zaštite na radu
Farme trebaju biti 200 m udaljene od najbližih kuća, pa je time
onemogućen svaki utjecaj buke, mirisa i drugih faktora na ljude.
Blizu farme bila bi izgrađena deponija za stajski gnoj kapaciteta
prihvata za 6 mjeseci, čime bi riješili skladištenje fekalnog
otpada. Nakon fermentacije stajski gnoj bi se djelom prodavao
voćarima i povrtlarima, a djelom upotrebljavao za gnojidbu krmnog
bilja na korištenim poljoprivrednim površinama.
Strojevi i uređaji koji će se koristiti na farmi tipske su
proizvodnje i zadovoljavaju propisima zaštite na radu. Svi dijelovi
kao što su spojke, prijenosnice, rotori i pužni transporteri,
propisno su zaštićeni zaštitama koje sprečavaju mogućnost ozljeda.
Uređaji i instalacije biti će uzemljeni. Uz sve strojeve i uređaje
predviđa se ploča s upozorenjima.
Osiguranje odgovarajućih mikroklimatskih uvjeta u štali regulirano
je prirodnom ventilacijom jer je štala poluotvorenog tipa. Uređaji i
strojevi neće stvarati opasnu buku. Otpadne vode deponirat će se u
taložnik. Stajski gnoj ako je dobro skladišten ne predstavlja
opasnost za onečišćenje okoliša.
5. ANALIZA TEHNIČKO-TEHNOLOŠKIH
RJEŠENJA
5.1. Tehničke karakteristike farme
kao uvjeti zacrtane tehnologije
a)
Pozicioniranje štale
Poluotvorena štala koja bi bila okrenuta u smjeru sjever-jug pri
čemu je zapadna strana potpuno otvorena prema ispustu prilagođena
okolnim objektima i stanju na terenu. Ako je okrenuta zapad-istok,
tada su zapadna, istočna i sjeverna strana zatvorene sa dugačkim
prozorima koje je vrlo lako skinuti ovisno o vremenskim uvjetima.
Južna strana bila bi potpuno otvorena, zagrađena na 1,5 m visine
montažnim materijalom radi sprečavanja izlaza koza, a do vrha su po
potrebi specijalne mreže koje sprečavaju direktan prodor sunčevih
zraka i negativan utjecaj vjetrova, u zimskom razdoblju i donja
strana štale zatvara se lako montirajućim materijalom. Na istočnoj
strani farme bila bi deponija za stajski gnoj. Jama bi imala
kapacitet skladištenja gnoja 6 mjeseci. Jama bi bila udaljena 5-10 m
od istočnog pročelja farme. Izgnojavanje bi se vršilo traktorskom
daskom ili posebnim lakomanevrirajućim strojem, ili ručno kod farmi
manjeg kapaciteta..
b)
Konstrukcija i izgled štale
Štala će biti veličine 250-850 m2 prostora ovisno o
veličini stada.. Dimenzije: dužina 30 m, širina 25 m, visina do
oluka 3 m. Štala će se sastojati od dvije povezane metalne
konstrukcije u sredini kojih je žlijeb- za veće kapacitete. Na
južnoj i sjevernoj strani krova također će biti oluci koji odvode
oborinske vode. Krov bi bio nagiba 25 %, a štala pokrita sendvič
(panel) pločama debljine 3 cm. Da bi se omogućio odvod vrućine
nastale od sunca u gornjem djelu krova treba biti ugrađen otvor za
protok zraka, te mora biti natkrit.
Unutrašnjost štale treba
biti podijeljena na dva djela između kojih je valov i krmne jasle.
Sa sjeverne strane krmnog stola treba biti prostor za sjeno i krepka
krmiva, a sa južne strane jasala prostor za smještaj koza koji se
pregrađuje drvenim letvama ovisno o proizvodnom stadiju i veličini
stada. Svi podovi trebaju biti betonirani grubljim betonom.
Stočar uzgajivač treba osigurati oranice,
pašnjake, livade, staje, spremnik koncentrirane hrane, sjenik,
silos, osnovnu poljoprivrednu mehanizaciju i muznu opremu.
Uz prostor
za stoku, u staji se može urediti izmuzište i spremnik
koncentrirane stočne hrane. Staja za koze (kozarnik) iznimno je
važan ekološki činitelj za zdravlje, proizvodne sposobnosti grla i
ustroj proizvodnih postupaka. U samim objektima odvija se jarenje i
odgoj jaradi, tov, mužnja, ..., pa objekti u svemu tomu moraju
omogućiti maksimalnu proizvodnost. Kozarnik mora biti od čvrstog
materijala i zadovoljiti mikroklimatske zahtjeve koza. Budući da
koza ne traži veliki komfor i skupa rješenja, funkcionalni objekti
se mogu graditi i od jeftinijih materijala ili postojeći prilagoditi
uvjetima držanja koza. Po kozi je potrebno od 1,4 do 1,8 četvorna
metra podne površine, 0,5 po jaretu i od 2 do 4 četvorna
metra po jarcu. Kozarnik za osnovno stado mora imati hranidbeni
hodnik, s valovom za koncentrat, jasle za sijeno i pojilice za
stalnu opskrbu pitkom vodom. Objekt mora imati mjesta za 12 do 20
prostora za jarenje koji se mogu demontirati odmah nakon jarenja.
Jarci su cijelu godinu s kozama, mjesec dana prije pripusta potrebno
ih je odvojiti od koza kako bi se boljom hranidbom pripremili za
mrkanje. Na sjevernoj strani kozarnika, odmah do hranidbenog hodnika
smješta se sijeno i slama, a uz kozarnike su predviđeni ispusti za
koze, najčešće na južnoj strani u skladu s terenom i klimom.
5.2. Tehnološki proces
proizvodnje
Hranidba koza se temelji na voluminoznoj krmi: sijenu i zelenoj
krmi (brstu i paši). Kada koza neće moći namiriti
potrebe, obroci će sadržavati
određene količine
krepke krme (kukuruza, zobi, ječma, sojine sačme...). Na ovom
području pašno razdoblje traje čitavu godinu. Najkritičnije
razdoblje je 120 dana u zimskom periodu, kad opadne lišće pa se
smanjuje izdašnost krških pašnjaka, te je potrebna dohrana koza sa
sjenom, krepkim krmivima i vitaminsko-mineralnim preparatima.
Tijekom 30 dana prije sezone mrkanja i 10 do 15 dana nakon mrkanja
kozama se dnevno daje u prosjeku 300 g koncentratnih krmiva (prekrupe
kukuruza, zobi i ječma, te do 10% sojine sačme uz dodatak
vitaminsko-mineralne smjese). Tijekom posljednjih 30 dana
graviditeta i prvih 40 do 50 dana laktacije koze se prihranjuju
dnevno s 400 do 600 g krepkih krmiva. Količine ovise o kondiciji
koza i broju jaradi po kozi.
Jarad se hrani za rasplod i tovi do težine od 24
do 28 kg. Na tržište se iznose u dobi od 4 do 6 mjeseci. Jarad siše
po volji do 60 dana. Nakon toga dodaje im se po volji koncentrat za
jarad i najbolje sijeno. U tovu se u prosjeku po jaretu potroši 20
kg koncentrata, 20 do 25 kg sijena i oko 210 kg paše.
Jarčevi se hrane na dobroj paši i sijenu po
volji, 60 dana prije mrkanja i u vrijeme mrkanja trebaju dobiti
dnevno 0,5 kg krepkih krmiva i sijena leguminoza, te 40 g vitaminsko
mineralne smjese.
Osnovno stado će se sastojati od rasplodnih koza
domaće šarene pasmine ranije poznate kao balkanska, ili oplemenjene
domaće koze sanskom ili alpskom kozom i odraslih jarčeva. Ako bi
naglasak bio na proizvodnju mesa onda bi se kao rasplodnjaci mogli
koristiti jarčevi drugih
mesnih pasmina npr. burske, a jarad F-1 križanci
dalje bi se
koristili za tov i klanje. Za
navedene veličine osnovnoga stada struktura stada koza je
slijedeća:
Sastav stada kozarske farme za proizvodnju mlijeka i jarećeg
mesa-prosječan broj grla po kategorijama
Vrsta / broj grla
I II III
--------------------------------------------------------------------------------------------
Koze
120 250 500
Jarci
4 8 15
Jarice za remont stada
18 38 75
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ukupno:
144 296 590
Tehnološki proces proizvodnje kozjeg mesa i
mlijeka obuhvaća sljedeća razdoblja: pripust, jarenje, laktaciju,
tov jaradi i suhostaj ili priprema za sljedeće jarenje i laktaciju.
Kozarska proizvodnja (mesa i
mlijeka) počinje
pripustom. Prevladava li kombinirani cilj proizvodnje, koze su
uglavnom monoestrične pa se pripuštaju jednom
godišnje, u jesen. Ako je
osnovni cilj uzgoja
proizvodnja mlijeka, poželjan je raniji pripust, odnosno
jarenje (od prosinca do veljače), jer tada ojarene koze imaju veću
proizvodnost mlijeka od kasnije ojarenih. Ako se proizvodi jarad,
najbolji je pripust s jarenjem krajem
zime ili
početkom proljeća, kako bi se mogao provoditi najrentabilniji
pašni tov jaradi, koji daje meso najbolje kakvoće.
5.2.1. Tehnološki procesi i
uvjeti proizvodnje mlijeka
Shema tehnologije
·
Suhostaj 60 dana
·
Porod i dojenje jaradi 60
dana
·
Proizvodnja mlijeka za prodaju 100-245
dana
Osnovne faze tehnološkog procesa proizvodnje mlijeka definirane su
biološkim fenomenom vezanim uz reprodukciju. U biološkom, a onda i
proizvodnom pogledu proces je jarenja početna točka proizvodnje.
U
tom pogledu je vrlo važan i period nakon poroda
PURPERIJ u kojem na
reproduktivnim organima rodilje nastaju promjene. Praktično se može
smatrati da taj period traje oko 24 dana nakon poroda. Frekvencija
gubitaka jaradi u porodu ne smije biti veća od 0,5-1 % ili
računajući i kasnije u tijeku uzgoja do 5 %. Za buduću proizvodnju
kao i za porod, koze se moraju posebno pripremiti. Pripremni period
traje cca 60 dana i nazvan je
SUHOSTAJ.
Za suhostaja plod se najintenzivnije razvija, a
mliječna žlijezda i cijeli organizam fiziološki se pripremaju za
jarenje i novu laktaciju. Da bi koze što spremnije dočekale stres
jarenja i laktacije, a jarad bila vitalnija i veće porodne mase,
tijekom cijeloga graviditeta, a osobito na kraju (suhostaj), moramo
uskladiti obroke količinski i
kakvoćom: uz voluminozna, prihranjivati i s minimalnim
količinama koncentriranih krmiva.
Jarenje koza je najvažniji dio kozarske
proizvodnje. Neposredno prije jarenja mora se pripremiti kozarnik.
Osobito dio za jarenje treba temeljito očistiti i dezinficirati.
Poželjno je napraviti pojedinačne (stalne ili pokretne) odjeljke u
kojima će se koze jariti, ili biti s jaradima odmah nakon jarenja.
Jarenjem počinje proizvodni postupak (dobivanje
jaradi za tov, rasplod i prodaju) i izlučivanje mlijeka. U prvim
danima laktacije osnovna hrana jaradi je mlijeko. Vrijeme odbića
ovisi o cijenama na tržištu (mlijeka, mesa itd.) i mogućnosti
plasmana. Ako su cijene kozjeg mlijeka ili sira povoljne, te je
dobro organiziran otkup i prerada mlijeka, preporučuje se ranije
odbiće jaradi i njihova dohrana koncentratima i sijenom. Nakon
odbića koze se muzu do kraja laktacije, a mlijeko se prerađuje u
punomasni, tvrdi ili meki kozji sir.
Prvih 2 do 3 tjedna života mlijeko je jedina
hrana jaradi. Što prije ga se mora početi privikavati na dopunski
obrok tako da mu se već nakon prvog tjedna ponudi dobro livadno
sijeno ili otava i koncentrat. Postupno se suhih krmiva daje sve
više, da bi sukladno uzrastu i razvoju predželudaca zadovoljili
hranidbene potrebe i osigurali što veći prirast.
U
tijeku i nakon purperija do cca 50 dana razvija se mliječnost do
vrha, kada nastojimo da se jare što više razvije, te da koza nastavi
davati mlijeko i dalje. Za to vrijeme koza traži posebnu njegu,
hranidbu, higijenu i brigu.
5.2.2. Osnovne radne operacije u
proizvodnji mlijeka
a) Mužnja
Musti dva puta i to ujutro i naveče, ovisno o organizaciji ručno ili
strojno.
Mužnju provesti brzo i kvalitetno.
b)
Sustav hranidbe
Sustav hranidbe bi se zasnivao na slobodnoj ispaši tijekom cijele
godine, uz dohranu sijenom i koncentriranim krmivima u kritičnim
fazama proizvodnje.
c)
Zasušivanje
Nakon sezone mrkanja najčešće se znatno smanjuje mliječnost, te
koze najčešće same zasuše.
Kod problema sa vimenom dati adekvatne antimikrobne preparate.
d) Rad u porodu
Kvalitetno pripremiti kozu za porod, te joj pružiti posebnu njegu i
pažnju u samom porodu. U slučaju problema upotrijebiti specijalne
zaštićene vitaminsko-aminokiselinske dodatke i visokoenergetske
dodatke radi sprečavanja puerperalnog kolapsa.
e)
Reprodukcija
Slobodni pripust jaraca u stadu. Obavezna zamjena jaraca svake
druge godine iz drugog stada. Valja odabrati najkvalitetnije
rasplodnjake kao garanciju uspješne reprodukcije i genetskog
poboljšanja proizvodnih svojstava stada.
f) Njega koza
Osnovni problem njege koza jest njega papaka. Ona se sastoji od
redovitog obrezivanja i dezinfekcije. Budući da su ovi pašnjaci
izrazito suhi kameniti, dolazi do trošenja papaka pa je manja
mogućnost obolijevanja Udobnost koza održat će se redovitim
čišćenjem štale ili steljom ovisno o mogućnostima.
Na ulazu u štalu potrebno napraviti dezinfekcijsku barijeru kako bi
koze svaki put dezinficirale papke. Time bi se smanjila učestalost
zarazne šepavosti, koja je najveći uzročnik slabije kondicije, a
time i slabijeg zdravlja stada.
Kupanje i čišćenje od ektoparazita u proljeće, od endoparazita u
jesen nakon prestanka muže.
Provoditi redovitu
mjesečnu dezinfekciju, dezinsekciju i po potrebi deratizaciju štale.
5.2.3. Krmna baza za predviđenu
strukturu stada
Nezamisliva je uspješna i rentabilna kozarska
proizvodnja bez odgovarajućih pašnjačkih površina. Najveći dio
ukupnoga godišnjega obroka koza je paša. Travnjaci, grmoliko
raslinje i oranice moraju zadovoljiti potrebe koza za voluminoznim
krmivima (paši, sijenu, slami) i koncentratima (ječam, zob, kukuruz
i u kritičnim razdobljima do 10% sojine sačme ili tostirane soje).
Za proizvodnju sve potrebne voluminozne i veći dio koncentratne
krme, za osnovno stado od 120 koza, pripadajući rasplodni pomladak i
jarce potrebno je oko 30 hektara poljoprivrednih površina: pašnjaci
i livade za pašu i sijeno za zimu. Oko 5 ha oranice za proizvodnju
koncentratne krme. Za stado od 250 koza potrebno je oko 80 ha, a za
500 koza oko 140 ha oranica, pašnjaka i livada. Ovi podatci se teško
mogu primijeniti na ovim izrazito krškim i ekstenzivnim pašnjacima,
stoga preporučujemo kupnju koncentriranih krmiva, a ispašu i
proizvodnju voluminozne krme na vlastitim površinama.
5.2.4. Potrebni strojevi i mehanizacija
Za osnovno stado od 120 rasplodnih grla s pomlatkom i jarčevima
dovoljna je osnovna, kod nas uobičajena poljoprivredna mehanizacija
(traktor, kosa, sakupljač sijena i traktorska prikolica). Za uzgoj
većega broja grla potrebno je proširiti strojni park, posebice
opremom za spremanje stočne hrane (balirka, prevrtač sjena). Od
opreme za koze najvažniji su oprema za pregonske pašnjake,
gdje je to moguće
(električni pastir, žica s izolacijom) i muzna oprema (muzni uređaj
s elektromotorom, vakum crpka i hladnjak za mlijeko).
5.2.5. Utrošak vode
Farma bi imala automatska
pojila na bazi plovka ili sa hidrostatskim ventilima, tako da bi
koze imale vode po volji.
Koze popiju dnevno od 5 do
8 litara vode (ovisno o udjelu suhe tvari u obroku, klimi i masi
životinje). Manje količine utroše se za održavanje čistoće i
pripremu za mužnju.
6. DJELATNICI
Za predviđene poslove na farmi za proizvodnju jarećeg mesa i kozjeg
mlijeka kapaciteta 500 rasplodnih koza potrebni su sljedeći
djelatnici:
Radno mjesto Stručna
sprema Broj izvršitelja Broj
mjeseci
Voditelj-vlasnik
SSS
1 12
Muzač
KV
2 8
Radnik u proizvodnji
NKV
2 12
Ukupno:
5 36
Honorarni suradnici dipl. ing. agronomije-stočarstva i veterinar.
Kod farmi manjeg kapaciteta radna snaga se smanjuje na pola.
Za farmu kapaciteta 500 koza proizvodnog usmjerenja samo za meso,
dovoljan je jedan djelatnik i vlasnik, uz angažman sezonski još
jednog djelatnika.
7. ANALIZA TRŽIŠTA
7.1.
Tržište nabave repromaterijala
Koncentrate bi farma radila sama, a komponente za njih kupovali bi
na slobodnom tržištu. Komponente sačinjavaju slijedeća krmiva:
kukuruz, ječam, zob, pšenične posije, sojina sačma, ekstrudirana
soja, repini rezanci, vitaminsko-mineralni dodaci i drugo.
Voluminoznu krmu bi sami proizvodili s tim da bi se dio sjena ako
gospodarstvo nema dovoljno vlastitih površina mogao kupiti u Lici.
Sredstva i rezervne dijelove strojeva i mehanizacije nabavljala bi
se od njihovih zastupnika i proizvođača. Nema nikakvih problema za
nabavku repromaterijala za potrebe farme.
7.2. Tržište prodaje
Uz ovcu, koza je na ovim područjima bila
glavni opskrbljivač pučanstva mlijekom i mliječnim proizvodima,
poglavito sirom. Koza, osim što daje bjelančevinama bogato meso i
mlijeko, služi i kao čistač od nepoželjnog raslinja, grmlja i
korova, te tako izravno smanjuje mogućnosti izbijanja požara i
pomaže biološku održivost nekih vrsta.
Mogućnosti plasmana domaćim i stranim turistima
izrazito su visoke. Inozemni gosti upravo traže izvorne proizvode
(meso, kruh, sir, med, masline, ulje, vino, ...). Sredozemlje ima
povoljne uvjete za proizvodnju jaretine i drugih kozjih proizvoda i
prerađevina (sir, sušena kozovina, ....) besprijekorne kakvoće. Zato
je pravi trenutak da obnovom i razvitkom vlastite proizvodnje
ponudimo tržištu autohtone domaće proizvode visoke kakvoće.
Porastom turističke potrošnje potražnja će još
više porasti upravo na jadranskomu području, gdje postoje dobre
proizvodne mogućnosti za uzgoj koza. Gospodarski je značajno
povezivanje proizvodnje s turističkom potrošnjom, te izravna prodaja
registriranih proizvođača ugostiteljstvu. Jednako je na istom
tržištu lako ostvariv plasman kozjeg sira iz domaće proizvodnje (na
tradicionalan način). Zbog sve većih zahtjeva i potreba na higijeni
preporučujemo prodaju mlijeka najbližoj sirani ili otvaranje
vlastite mini sirane kapaciteta do 50.000 litara na godinu.
Stajski gnoj se dijelom koristi za gnojidbu vlastitih površina za
proizvodnju krmnog bilja, a dijelom prodaje obližnjim voćarima,
vinogradarima i povrtlarima.
8. STRUKTURA ULAGANJA
Cijena objekata primjerenih suvremenom uzgoju
koza su od 1.500 do 2.800 Kuna (7,3 Kuna = 1 EUR) po rasplodnom
grlu. Iznos se može smanjiti do 50% štednjom materijala i vlastitim
radom. Osnovni strojevi i oprema vrijede oko 220.000 kuna, a sva
preporučena mehanizacija za stado od 500 rasplodnih koza 390.000
Kuna. Vrijednost osnovnoga stada računamo na temelju prosječne
veleprodajne cijene za domaću kozu 800-1.000 kuna po grlu i 1.200
kuna za rasplodnoga jarca. Muznu opremu odabiremo prema kapacitetu
farme, a nabavne cijene su od 20.000 kuna za jednostavniji sustav,
do 50.000 kuna za složeniji sustav. Ukupna ulaganja u preporučene
kapacitete farme kreću se od
500.000 kuna do 1.700.000
kuna.
Pravilnikom o poticajima u poljoprivrednoj proizvodnji za
kreditirana kapitalna ulaganja predviđen je povrat 25% sredstava,
što svakako treba uzeti u obzir prilikom analize ove investicije.
9. TROŠKOVI PROIZVODNJE I
PRIHODI
9.1. Formiranje ukupnog prihoda
Knjiga-Opći dio PUR-a, tablica 22. "Proizvodna
obilježja farme koza" kapaciteta 120 grla prikazuje proizvodne
učinke farme koza, na temelju tehnoloških normativa za suvremeni
uzgoj gospodarskih odlika visoke kakvoće, koji se pravilnom
tehnologijom mogu dobiti i kod nas.
U prihode farme se druge godine
nakon ulaganja uračunava sva proizvedena jarad, a nakon pete godine
se od proizvedene jaradi odbija jarad koja se rabi za obnovu
(remont) stada. Isto tako, u prihode se uračunava prodaja izlučenih
koza, te državna naknada po rasplodnom grlu.
Iz tablice 23. iste knjige "Proračun
gospodarskoga učinka proizvodnje jaradi i mlijeka" vidimo ekonomske
efekte ove proizvodnje. Za naše jadransko područje su osnovna
ograničenja veličina poljoprivrednih površina i njihova kakvoća.
Na osnovu podataka o
formiranju ukupnog prihoda, materijalnih troškova, bruto plaća,
amortizacije i kamata na kredit izračunali smo račun dobiti i
gubitaka kojega smo prikazali u Općem djelu PUR-a u navedenoj
tablici, stoga ovdje nema potrebe ponavljati isto.
10. ZAKLJUČNA OCJENA PROJEKTA
Ovim investicijskim programom izvršena je analiza preduvjeta za
pokretanje Kozarske farme kapaciteta 120-500 rasplodnih koza.
Utvrđena su investicijska ulaganja, tehničko-tehnološke
karakteristike farmi, zaštita okoliša, a prethodno je u Općem djelu
PUR-a izrađena analiza ekonomske efikasnosti najnižeg predviđenog
kapaciteta od 120 rasplodnih koza.
Osnovni preduvjeti rentabilne proizvodnje s
tehnološkoga stajališta su:
·
kakvoća osnovnoga stada,
·
težište na vlastitoj proizvodnji stočne
hrane i pašnjačkom načinu držanja koza,
·
dosljedno provođenje potrebnih tehnoloških
postupaka,
·
korištenje većinom vlastite radne snage.
S ekonomskoga stajališta važna je prije
svega izravna prodaja proizvoda
ili organizirana
prodaja bez većega lanca posrednika.
Ostvarenjem tehnoloških normativa suvremenoga
uzgoja koza mogu se postići visoki gospodarski
učinci. Prevladavanjem
temeljnog ograničenja, neadekvatnog načina držanja i proizvodnje
jaradi, proširivanjem proizvodnje mužnjom i prodajom mlijeka ili
proizvodnjom kozjega sira, te povećanjem kapaciteta i
okrupnjavanjem poljoprivrednih površina, relativno visoka ulaganja u
farmu koza su gospodarski jako isplativa. Sa stajališta sigurnosti
proizvodnje značajna je mogućnost povoljnoga kreditiranja ulaganja u
objekte, opremu i grla visoke kakvoće, potpomognutoga djelovanjem
državnih institucija, te stalna državna potpora za obnovu i razvitak
osnovnog stada.
Stoga iznosimo osnovne
razloge za ovu proizvodnju:
-
Projekt se realizira u
tradicionalno stočarskom području, na područjima posebne državne
skrbi.
-
Po ovoj investiciji
predviđeno je zapošljavanje 3-5 stalnih djelatnika, stoga ako se
u narednom razdoblju na ovom području izgradi ovakvih 3-6 farmi
moguće je zapošljavanje cca 15 stalnih djelatnika
-
Cilj investiranja je
izgradnja Kozarske farme, popunjavanje s matičnim stadom, te
stvaranja preduvjeta za proizvodnju jarećeg mesa i kozjeg
mlijeka ili sira kao tradicionalnih proizvoda ovog kraja.
-
U trećoj proizvodnoj
godini kada dospijevaju financijske obveze prema kreditorima,
ostvarena neto dobit znatno premašuje obveze, što je jamstvo
financijske stabilnosti projekta.
-
Ako bi analizirali
financijski tijek, vidljivo je da je projekt cijelog životnog
vijeka likvidan, što znači da je u stanju podmirivati obveze
prema dobavljačima, uposlenim djelatnicima i kreditorima.
Na osnovu izloženog može
se zaključiti, da je ulaganje u izgradnju Kozarske farme ekonomski
opravdano, tržišno efikasno i društveno korisno.
|