OVČARSKA FARMA
1. UVOD
Područje Zadarske,
Ličko-Senjske i Šibensko-Kninske županije raspolaže sa nekoliko
pogona za preradu mlijeka. Svi oni imaju veliku potrebu za nabavkom
sirovog ovčjeg mlijeka kojega na ovim područjima nema u dovoljnim
količinama, iz razloga što do sada nije bio kvalitetno organiziran
otkup. Ako se kvalitetno organizira prikupljanje i skladištenje
ovčjeg mlijeka, te motivira uzgajivače na mužu, ovčarska proizvodnja
će dati znatno veće rezultate nego ako se samo proizvode janjci za
meso. PUR-om smo na području Jasenica predvidjeli izgradnju
sirane za opskrbu koje će biti potrebna određena količina ovčjeg
mlijeka. Na području zaleđa Starigrada i Selina te okolnih
zaselaka unutrašnjosti općine postoje preduvjeti za bavljenje ovom
proizvodnjom.
Izgradnjom objekata, te
nabavkom opreme stvaraju se uvjeti za kupnju rasplodnog stada, čime
bi proizvodnja mlijeka i janjećeg mesa na farmi mogla započeti.
Treba predvidjeti mogućnost proširenja kapaciteta i povećanja broja
grla, jer je bolje da uzgajivač počne sa manjim stadom, kako bi
naučio o ovoj proizvodnji, time i smanjio rizik od neuspjeha.
Ovčarstvo na ovim
područjima je ekstenzivno, slabo organizirano i nisko produktivno,
iako uz bolju organizaciju ima povoljne uvjete za razvitak.
Poboljšanje pasmina, intenzivnije korištenje grla na pašnjačkim
površinama i suvremeniji tehničko-tehnološki pristup osiguravaju
budućnost razvoja ove stočarske grane. Ovčarstvo i kozarstvo u
Hrvatskoj dugo nisu smatrani razvojnom granom, stoga treba i dalje
nastojati na povećanju i osuvremenjivanju ove proizvodne grane kako
bi ona dobila mjesto u gospodarstvu koje zaslužuje. Za ovo područje
i njegov gospodarski položaj oživljavanje ovčarstva i kozarstva ima
osobiti značaj.
U Hrvatskoj, osobito u područjima s manjom
mogućnošću uzgoja krupne stoke, ovce se uzgajaju stoljećima. To se
poglavito odnosi na priobalje, otoke, Bukovicu, Dalmatinsku zagoru,
Liku i Gorski kotar. Početkom šezdesetih godina samo na širem
prostoru Dalmacije uzgajalo se oko milijun ovaca (dva puta više nego
danas u cijeloj Hrvatskoj). Postoji mišljenje da je ona i dobila ime
po staroilirskoj riječi delma (ovca).
Ovčarstvo je
po broju grla najmanje bilo izloženo oscilacijama. Do 1991.
godine broj ovaca je stalno rastao. Između 1981. i 1990. godine
zabilježen je porast za 27.000 grla (3,73 %), a broj ovaca za
rasplod za 13.000 grla (2,35 %). Početkom 1992. godine u odnosu na
1991. godinu broj je smanjen za 214.000, a broj ovaca za rasplod za
171.000 grla. Veći dio je poklan, ukraden i uništen tijekom borbi i
ratnih razaranja. Stoga je potrebno nadoknaditi broj rasplodnih
grla. Sada je u primorskom dijelu Hrvatske manje od 300.000 grla.
Prosječno osnovno stado je u gotovo 2/3 obiteljskih gospodarstava
manje od 50 grla, što je premalo za tržišnu proizvodnju. Na cijelom
području prevladava domaća pramenka, a uvozom vunskih tipova ovnova
različitih pasmina tijekom 18. i 19. stoljeća razvijeni su današnji
sojevi primorske i otočne pramenke: dubrovačka, paška, creska,
krčka, zlarinska, bračka, olibska, sinjska, podgorska ...
Nezamisliva je uspješna i rentabilna ovčarska
proizvodnja bez dovoljno pašnjaka, najjeftinije hrane za ovce.
Osnovno stado kod nas na
Jadranu treba činiti domaća pramenka ili domaća oplemenjena
ovca, podjednakih mogućnosti proizvodnje mlijeka i mesa, pa su
proizvodni i uzgojni ciljevi proizvodnja mesa, mlijeka i sira za
koje se može reći da su ekološki čisti. Nakon klanja i odbića ženske
rasplodne janjadi, izmuženo mlijeko kao značajan izvor dohotka se
prerađuje u punomastan tvrdi ovčji sir ili prodaje sirani. Vuna za
sada nije proizvodni cilj,
ali uskoro može
biti.
Osnovni život domaćinstva osigurava kod nas oko
120 rasplodnih grla s pomlatkom.
Ovisno o klimi,
veličini i kakvoći zemljišta, na ovim prostorima se
preporučuju farme 120-300 grla, sukladno čimbenicima učinkovitosti
ovčarske proizvodnje obiteljskoga gospodarstva (proizvodni
kapaciteti, stalna uposlenost 2 radno djelatna člana, tržište nabave
i prodaje, visina ulaganja, itd.).
2. OPIS DJELATNOSTI POSLOVANJA
Proizvodnja janjećeg mesa, svježeg ovčjeg mlijeka kao primarne
djelatnosti i proizvodnja ženskog rasplodnog pomlatka, te
proizvodnja stajskog gnoja kao sekundarne djelatnosti. Trenutno su u
Hrvatskoj meso i mlijeko osobito ovčje deficitarni proizvodi, pa se
ovoj proizvodnji pridaje velika važnost.
3. OCJENA RAZVOJNIH MOGUĆNOSTI
ULAGANJA
Otvorene su razvojne mogućnosti ovog projekta koncepcijom izgradnje
farme. Uz malu nadogradnju povećava se kapacitet za 50 %.
Proizvodnjom vlastitog rasplodnog pomlatka, koji djelom služi za
remont stada, a djelom se stvara višak čime se omogućuje prodaja ili
povećanje matičnog stada ovisno o potrebama.
4. ANALIZA LOKACIJE
4.1. Opis lokacije objekta
Farme ovog tipa mogu biti locirane na ovom području u blizini
seoskih naselja. Teren treba biti blago nagnut na južnu stranu te
zaklonjen od bure.. Farme trebaju biti okrenute sjever-jug pri čemu
je zapadni dio otvoren prema ispustu ili zapad-istok pri čemu su sa
sjeverne, istočne i zapadne strane zatvorene i zaštićena od bure,
južna strana je otvorena sa mogućnošću postavljanja zaštitnih mreža
od sunčeve insolacije. Nove farme trebaju biti udaljene od najbližih
susjednih kuće cca 200 m.
Izbor smještaja ovčarnika ovisi o
raspoloživosti struje, vode, udaljenosti od naselja,
vlažnosti terena, utjecaju vjetra... Ovce su osobito osjetljive na
vanjsku vlagu i vlagu u ovčarniku. Zbog vlage češće obolijevaju od
zarazne šepavosti.
4.2. Opis zaštite i utjecaja
okoline i zaštite na radu
Farme trebaju biti 200 m udaljene od najbližih kuća, pa je time
onemogućen svaki utjecaj buke, mirisa i drugih faktora na ljude.
Blizu farme bila bi izgrađena deponija za stajski gnoj, čime bi
riješili skladištenje fekalnog otpada. Nakon fermentacije stajski
gnoj bi se djelom prodavao voćarima i povrtlarima, a djelom
upotrebljavao za gnojidbu krmnog bilja na korištenim poljoprivrednim
površinama.
Strojevi i uređaji koji će se koristiti na farmi tipske su
proizvodnje i zadovoljavaju propisima zaštite na radu. Svi dijelovi
kao što su spojke, prijenosnice, rotori i pužni transporteri,
propisno su zaštićeni zaštitama koje sprečavaju mogućnost ozljeda.
Uređaji i instalacije biti će uzemljeni. Uz sve strojeve i uređaje
predviđa se ploča s upozorenjima.
Osiguranje odgovarajućih mikroklimatskih uvjeta u štali regulirano
je prirodnom ventilacijom jer je štala otvorenog tipa sa vanjskom
klimom. Uređaji i strojevi neće stvarati opasnu buku. Otpadne vode
deponirat će se u taložnik. Stajski gnoj ako je dobro skladišten ne
predstavlja opasnost za onečišćenje okoliša.
5. ANALIZA TEHNIČKO-TEHNOLOŠKIH
RJEŠENJA
5.1. Tehničke karakteristike
farme kao uvjeti zacrtane tehnologije
a) Pozicioniranje štale
Poluotvorena štala koja bi
bila okrenuta u smjeru sjever-jug pri čemu je zapadna strana potpuno
otvorena prema ispustu prilagođena okolnim objektima i stanju na
terenu. Ako je okrenuta zapad-istok, tada su zapadna, istočna i
sjeverna strana zatvorene sa dugačkim prozorima koje je vrlo lako
skinuti ovisno o vremenskim uvjetima. Južna strana bila bi potpuno
otvorena, zagrađena na 1,5 m visine montažnim materijalom radi
sprečavanja izlaza ovaca, a do vrha su po potrebi specijalne mreže
koje sprečavaju direktan prodor sunčevih zraka i negativan utjecaj
vjetrova. Na istočnoj strani farme bila bi deponija za stajski gnoj.
Jama bi imala kapacitet skladištenja gnoja 6 mjeseci. Jama bi bila
udaljena 5-10 m od istočnog pročelja farme. Izgnojavanje bi se
vršilo traktorskom daskom ili posebnim lakomanevrirajućim strojem,
ili ručno kod farmi manjeg kapaciteta..
b) Konstrukcija i izgled štale
Štala će biti veličine 200-500 m2 prostora ovisno
o veličini stada.. Dimenzije: dužina 25 m, širina 20 m, visina do
oluka 3 m. Štala će se sastojati od dvije povezane metalne
konstrukcije u sredini kojih je žlijeb-samo veće štale. Na južnoj i
sjevernoj strani krova također će biti oluci koji odvode oborinske
vode. Krov bi bio nagiba 25 %, a štala pokrita sendvič (panel)
pločama debljine 3 cm. Da bi se omogućio odvod vrućine nastale od
sunca u gornjem djelu krova treba biti ugrađen otvor za protok
zraka, te mora biti natkrit.
Unutrašnjost štale treba biti podijeljena na dva djela između kojih
je valov i krmne jasle. Sa sjeverne strane krmnog stola treba biti
prostor za sjeno i krepka krmiva, a sa južne strane jasala prostor
za smještaj ovaca koji se pregrađuje drvenim letvama ovisno o
proizvodnom stadiju i veličini stada. Svi podovi trebaju biti
betonirani grubljim betonom.
Stočar uzgajivač treba osigurati oranice,
pašnjake, livade, staje, spremnik koncentrirane hrane, sjenik,
silos, osnovnu poljoprivrednu mehanizaciju i muznu opremu.
Uz prostor
za stoku, u staji se može urediti izmuzište i spremnik
koncentrirane stočne hrane. Staja za ovce (ovčarnik) iznimno je
važan ekološki činitelj za zdravlje, proizvodne sposobnosti grla i
ustroj proizvodnih postupaka. U samim objektima odvija se janjenje i
odgoj janjadi, tov, mužnja, šišanje, ..., pa objekti u svemu tomu
moraju omogućiti maksimalnu proizvodnost. Ovčarnik mora biti od
čvrstog materijala i zadovoljiti mikroklimatske zahtjeve ovaca.
Budući da ovca ne traži veliki komfor i skupa rješenja, funkcionalni
objekti se mogu graditi i od jeftinijih materijala ili postojeći
prilagoditi uvjetima držanja ovaca. Po ovci je potrebno od 1,2 do
1,5 četvorna metra podne površine, 0,5 po janjetu i od 2 do 4
četvorna metra po ovnu. Ovčarnik za osnovno stado mora imati
hranidbeni hodnik, s valovom za koncentrat, jasle za sijeno i
pojilice za stalnu opskrbu pitkom vodom. Objekt mora imati mjesta za
12 do 20 prostora za janjenje koji se mogu demontirati odmah nakon
janjenja. Ovnovi su cijelu godinu s ovcama, mjesec dana prije
pripusta potrebno ih je odvojiti od ovaca kako bi se boljom
hranidbom pripremili za mrkanje. Na sjevernoj strani ovčarnika,
odmah do hranidbenog hodnika smješta se sijeno i slama, a uz
ovčarnike su predviđeni ispusti za ovce, najčešće na južnoj strani u
skladu s terenom i klimom.
5.2. Tehnološki proces
proizvodnje
Hranidba ovaca se temelji na voluminoznoj krmi:
sijenu i zelenoj krmi (paši). Kada ona neće moći namiriti
potrebe, obroci će sadržavati
određene količine
krepke krme (kukuruza, zobi i ječma). Na ovom području pašno
razdoblje traje čitavu godinu, uz uvjet pregona ovaca u 7 i 8
mjesecu na Velebit ili Liku. Još je kritično razdoblje 120 dana u
zimskom periodu, kad se smanjuje izdašnost krških pašnjaka, pa je
potrebna dohrana ovaca sa sjenom, krepkim krmivima i
vitaminsko-mineralnim preparatima. Tijekom 30 dana prije sezone
mrkanja i 10 do 15 dana nakon mrkanja ovcama se dnevno daje u
prosjeku 300 g koncentratnih krmiva (prekrupe zobi i ječma uz
dodatak vitaminsko-mineralne smjese). Tijekom posljednjih 30 dana
graviditeta i prvih 40 do 50 dana laktacije ovce se prihranjuju
dnevno s 400 do 600 g krepkih krmiva. Količine ovise o kondiciji
ovaca i broju janjadi po ovci.
Janjad se hrani za rasplod i tovi do težine od 24
do 28 kg. Na tržište se iznose u dobi od 3 do 5 mjeseci. Janjad siše
po volji do 60 dana. Nakon toga dodaje im se po volji koncentrat za
janjad i najbolje sijeno. U tovu se u prosjeku po janjetu potroši 20
kg koncentrata, 20 do 25 kg sijena i oko 210 kg paše.
Ovnovi se hrane na dobroj paši i sijenu po volji,
60 dana prije mrkanja i u vrijeme mrkanja trebaju dobiti dnevno 0,5
kg krepkih krmiva i sijena leguminoza, te 40 g vitaminsko mineralne
smjese.
Osnovno stado će se sastojati od rasplodnih ovaca
domaće pasmine poznate kao pramenka, ili oplemenjene domaće ovce i
odraslih ovnova. Ako bi naglasak bio na proizvodnju mesa onda bi se
kao rasplodnjaci mogli
koristiti ovnovi drugih mesnih pasmina, a janjad F-1 križanci
dalje bi se
koristili
za tov i klanje. Za navedene veličine osnovnoga stada
struktura stada ovaca je slijedeća:
Sastav stada ovčarske farme za proizvodnju mlijeka i janjećeg
mesa-prosječan broj grla po kategorijama
Vrsta / broj grla
I
II
----------------------------------------------------------------------
Ovce
120 250
Ovnovi 4 8
Šilježice za remont stada
18 38
----------------------------------------------------------------------
Ukupno:
144 296
Tehnološki proces proizvodnje ovčjeg mesa i
mlijeka obuhvaća sljedeća razdoblja: pripust, janjenje, laktaciju,
tov janjadi i suhostaj ili priprema za sljedeće janjenje i
laktaciju.
Ovčarska proizvodnja (mesa i
mlijeka) počinje
pripustom. Prevladava li kombinirani cilj proizvodnje, ovce se
pripuštaju jednom godišnje, u
jesen. Ako je osnovni cilj
uzgoja proizvodnja mlijeka, poželjan je raniji pripust,
odnosno janjenje (od prosinca do veljače), jer tada ojanjene ovce
imaju veću proizvodnost mlijeka od kasnije ojanjenih. Ako se
proizvodi janjad, najbolji je pripust s janjenjem krajem
zime ili
početkom proljeća, kako bi se mogao provoditi najrentabilniji
pašni tov janjadi, koji daje meso najbolje kakvoće.
5.2.1. Tehnološki procesi i
uvjeti proizvodnje mlijeka
Shema tehnologije
·
Suhostaj 60 dana
·
Porod i dojenje janjaca 60
dana
·
Proizvodnja mlijeka za prodaju 100-245
dana
Osnovne faze tehnološkog procesa proizvodnje mlijeka definirane su
biološkim fenomenom vezanim uz reprodukciju. U biološkom, a onda i
proizvodnom pogledu proces je janjenja početna točka proizvodnje.
U tom pogledu je vrlo važan i period nakon poroda
PURPERIJ u kojem na
reproduktivnim organima rodilje nastaju promjene. Praktično se može
smatrati da taj period traje oko 24 dana nakon poroda. Frekvencija
gubitaka janjadi u porodu ne smije biti veća od 0,5-1 % ili
računajući i kasnije u tijeku uzgoja do 5 %. Za buduću proizvodnju
kao i za porod, ovce se moraju posebno pripremiti. Pripremni period
traje cca 60 dana i nazvan je
SUHOSTAJ.
Za suhostaja plod se najintenzivnije razvija, a
mliječna žlijezda i cijeli organizam fiziološki se pripremaju za
janjenje i novu laktaciju. Da bi ovce što spremnije dočekale stres
janjenja i laktacije, a janjad bila vitalnija i veće porodne mase,
tijekom cijeloga graviditeta, a osobito na kraju (suhostaj), moramo
uskladiti obroke količinski i
kakvoćom: uz voluminozna, prihranjivati i s minimalnim
količinama koncentriranih krmiva.
Janjenje ovaca je najvažnoji dio ovčarske
proizvodnje. Neposredno prije janjenja mora se pripremiti ovčarnik.
Osobito dio za janjenje treba temeljito očistiti i dezinficirati.
Poželjno je napraviti pojedinačne (stalne ili pokretne) odjeljke u
kojima će se ovce janjiti, ili biti s janjcima odmah nakon janjenja.
Janjenjem počinje proizvodni postupak (dobivanje
janjadi za tov, rasplod i prodaju) i izlučivanje mlijeka. U prvim
danima laktacije osnovna hrana janjadi je mlijeko. Vrijeme odbića
ovisi o cijenama na tržištu (mlijeka, mesa itd.) i mogućnosti
plasmana. Ako su cijene ovčjeg mlijeka ili sira povoljne, te je
dobro organiziran otkup i prerada mlijeka, preporučuje se ranije
odbiće janjadi i njihova dohrana koncentratima i sijenom. Nakon
odbića ovce se muzu do kraja laktacije, a mlijeko se prerađuje u
punomasni, tvrdi, ovčji sir.
Prvih 2 do 3 tjedna života mlijeko je jedina
hrana janjadi. Što prije ga se mora početi privikavati na dopunski
obrok tako da mu se već nakon prvog tjedna ponudi dobro Livadno
sijeno ili otava i koncentrat. Postupno se suhih krmiva daje sve
više, da bi sukladno uzrastu i razvoju predželudaca zadovoljili
hranidbene potrebe i osigurali što veći prirast.
U tijeku i nakon purperija do cca 50 dana razvija se mliječnost do
vrha, kada nastojimo da se janje što više razvije, te da ovca
nastavi davati mlijeko i dalje. Za to vrijeme ovca traži posebnu
njegu, hranidbu, higijenu i brigu.
5.2.2. Osnovne radne operacije u
proizvodnji mlijeka
a) Mužnja
Musti dva puta i to ujutro i navečer, preporučujemo ručnu mužnju
koja je znatno brža i učinkovitija pod uvjetom pridržavanja
higijenskih mjera.
Mužnju provesti brzo i kvalitetno.
b) Sustav hranidbe
Sustav hranidbe bi se zasnivao na slobodnoj ispaši tijekom cijele
godine, uz dohranu sijenom i koncentriranim krmivima u kritičnim
fazama proizvodnje.
c) Zasušivanje
Kod ovih pasmina ovaca, kod kojih nije izrazitija mliječnost dešava
se samozasušenje.
Kod problema sa vimenom dati adekvatne antimikrobne preparate.
d) Rad u porodu
Kvalitetno pripremiti ovcu za porod, te joj pružiti posebnu njegu i
pažnju u samom porodu. U slučaju problema upotrijebiti specijalne
zaštićene vitaminsko-aminokiselinske dodatke i visokoenergetske
dodatke radi sprečavanja puerperalnog kolapsa.
e) Reprodukcija
Slobodni pripust ovnova u stadu. Obavezna zamjena ovnova svake druge
godine iz drugog stada. Valja odabrati najkvalitetnije rasplodnjake
kao garanciju uspješne reprodukcije i genetskog poboljšanja
proizvodnih svojstava stada.
f) Njega ovaca
Osnovni problem njege ovaca jest njega papaka. Ona se sastoji od
redovitog obrezivanja i dezinfekcije. Udobnost ovaca održat će se
redovitim čišćenjem štale ili steljom ovisno o mogućnostima.
Na ulazu u štalu potrebno napraviti dezinfekcijsku barijeru kako bi
ovce svaki put dezinficirale papke. Time bi se smanjila učestalost
zarazne šepavosti, koja je najveći uzročnik slabije kondicije, a
time i slabijeg zdravlja stada.
Šišanje ovaca, kupanje i čišćenje od parazita u proljeće.
Provoditi redovitu
mjesečnu dezinfekciju, dezinsekciju i po potrebi deratizaciju štale.
5.2.3. Krmna baza za predviđenu
strukturu stada
Nezamisliva je uspješna i rentabilna ovčarska
proizvodnja bez odgovarajućih pašnjačkih površina. Najveći dio
ukupnoga godišnjega obroka ovaca je paša. Travnjaci i oranice moraju
zadovoljiti potrebe ovaca za voluminoznim krmivima (paši, sijenu,
slami) i koncentratima (ječam, zob, kukuruz i u kritičnim
razdobljima do 10% sojine sačme ili tostirane soje). Za proizvodnju
sve potrebne voluminozne i veći dio koncentratne krme, za osnovno
stado od 120 ovaca, pripadajući rasplodni pomladak i ovnove potrebno
je 31 hektar poljoprivrednih površina: oko 28,5 ha
činili bi pašnjaci i
livade za pašu i sijeno za zimu, oko 2,5 ha oranice za proizvodnju
koncentratne krme. Za stado od 250 ovaca je potrebno oko 80 ha, a za
500 ovaca oko 140 ha oranica, pašnjaka i livada. Ovi podatci se
teško mogu primijeniti na ovim izrazito krškim i ekstenzivnim
pašnjacima, stoga preporučujemo kupnju koncentriranih krmiva, a
ispašu i proizvodnju voluminozne krme na vlastitim površinama.
5.2.4. Potrebni strojevi i mehanizacija
Za osnovno stado od 120 rasplodnih grla s
pomlatkom i ovnovima dovoljna je osnovna, kod nas uobičajena
poljoprivredna mehanizacija (traktor, kosa, sakupljač sijena i
traktorska prikolica). Za uzgoj većega broja grla potrebno je
proširiti strojni park, posebice opremom za spremanje stočne hrane (balirka,
prevrtač sjena). Od opreme za ovce najvažniji su oprema za pregonske
pašnjake gdje je to moguće (električni pastir, žica s izolacijom) i
muzna oprema (muzni uređaj s elektromotorom, vakuum crpka i hladnjak
za mlijeko).
5.2.5. Utrošak vode
Farma bi imala automatska pojila na bazi plovka ili sa hidrostatskim
ventilima, tako da bi ovce imale vode po volji.
Ovce popiju
dnevno od 4 do 7 litara vode (ovisno o udjelu suhe tvari u obroku,
klimi i masi životinje). Manje količine utroše se za održavanje
čistoće i pripremu za mužnju.
6. DJELATNICI
Za predviđene poslove na farmi za proizvodnju janjećeg mesa i ovčjeg
mlijeka kapaciteta 300 rasplodnih ovaca potrebni su sljedeći
djelatnici:
Radno mjesto Stručna
sprema Broj izvršitelja Broj mjeseci
Voditelj-vlasnik
SSS
1 12
Muzač
KV
1 8
Radnik u proizvodnji
NKV
1 12
Ukupno:
3
36
Honorarni suradnici dipl. ing. agronomije-stočarstva i veterinar.
Kod farmi manjeg kapaciteta radna snaga se smanjuje.
Za farmu kapaciteta 300 ovaca proizvodnog usmjerenja samo za meso,
dovoljan je jedan djelatnik i vlasnik, uz angažman sezonski još
jednog djelatnika.
7. ANALIZA TRŽIŠTA
7.1. Tržište nabave
repromaterijala
Koncentrate bi farma radila sama, a komponente za njih kupovali bi
na slobodnom tržištu. Komponente sačinjavaju slijedeća krmiva:
kukuruz, ječam, zob, pšenične posije, sojina sačma, ekstrudirana
soja, repini rezanci, vitaminsko-mineralni dodaci i drugo.
Voluminoznu krmu bi sami proizvodili s tim da bi se dio sjena ako
gospodarstvo nema dovoljno vlastitih površina mogao kupiti u Lici.
Sredstva i rezervne dijelove strojeva i mehanizacije nabavljala bi
se od njihovih zastupnika i proizvođača. Nema nikakvih problema za
nabavku repromaterijala za potrebe farme.
7.2. Tržište prodaje
Uz kozu, ovca je na ovim područjima bila
glavni opskrbljivač pučanstva
mlijekom i mliječnim proizvodima, poglavito sirom. Ovca, osim
što daje bjelančevinama bogato meso i mlijeko, služi i kao čistač od
nepoželjnog raslinja, grmlja i korova, te tako izravno smanjuje
mogućnosti izbijanja požara.
Danas je u Hrvatskoj ukupno oko 550.000 ovaca.
Oko 380.000 je rasplodnih grla, a ostalo je janjad i šilježad. Prema
domaćoj potrošnji od oko 2 kg janjetine po stanovniku i ukupnoj
potrošnji oko 8,8 tisuća tona, danas za domaću potrošnju nedostaje
izmedu 4.000 i 4.300 t janjetine. Veći dio potreba namiruje se
uvozom iz Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Novog Zelanda i iz nekih
drugih zemalja. Mogućnosti plasmana domaćim i stranim turistima
izrazito su visoke. Inozemni gosti upravo traže izvorne proizvode
(meso, kruh, sir, med, masline, ulje, vino, ...). Sredozemlje ima
povoljne uvjete za proizvodnju janjetine i drugih ovčjih proizvoda i
prerađevina (sir, sušena ovčetina, ....) besprijekorne kakvoće. Zato
je pravi trenutak da obnovom i razvitkom vlastite proizvodnje
prekinemo uvoz rumunjske,
makedonske, bugarske, novozelandske i inih janjetina, koje se
kod nas prodaju kao paška, lička i dalmatinska.
Domaća proizvodnja janjadi i ovčjega mlijeka u
Hrvatskoj sada podmiruje oko polovice domaće potrošnje. Porastom
turističke potrošnje potražnja će još više porasti upravo na
jadranskomu području, gdje postoje dobre proizvodne mogućnosti za
uzgoj ovaca. Gospodarski je značajno povezivanje proizvodnje s
turističkom potrošnjom, te izravna prodaja registriranih proizvođača
ugostiteljstvu. Jednako je na istomu tržištu lako ostvariv plasman
ovčjega sira iz domaće proizvodnje (na tradicionalan način). Zbog
sve većih zahtjeva i potreba na higijeni preporučujemo prodaju
mlijeka obližnjoj sirani ili otvaranje vlastite mini sirane
kapaciteta do 50.000 litara na godinu.
Stajski gnoj se dijelom koristi za gnojidbu vlastitih površina za
proizvodnju krmnog bilja, a dijelom prodaje obližnjim voćarima,
vinogradarima i povrtlarima.
8. STRUKTURA ULAGANJA
Cijena objekata primjerenih suvremenom uzgoju
ovaca su od 1.500 do 2.800 Kuna (7,3 Kuna = 1 EUR) po rasplodnom
grlu. Iznos se može smanjiti do 50% štednjom materijala i vlastitim
radom. Osnovni strojevi i oprema vrijede oko 220.000 kuna, a sva
preporučena mehanizacija za stado od 300 rasplodnih ovaca 300.000
Kuna. Vrijednost osnovnoga stada računamo na temelju prosječne
veleprodajne cijene za domaću ovcu 800-1.000 kuna po grlu i 1.200
kuna za rasplodnoga ovna. Muznu opremu odabiremo prema kapacitetu
farme, a nabavne cijene su od 20.000 kuna za jednostavniji sustav,
do 50.000 kuna za složeniji sustav. Ukupna ulaganja u preporučene
kapacitete farme kreću se od
500.000 kuna do 1.500.000
kuna.
Pravilnikom o poticajima u poljoprivrednoj proizvodnji za
kreditirana kapitalna ulaganja predviđen je povrat 25% sredstava,
ovo svakako treba uzeti u obzir prilikom analize ove investicije.
9. TROŠKOVI PROIZVODNJE I
PRIHODI
9.1. Formiranje ukupnog prihoda
Knjiga-Opći dio PUR-a, tablica 19. "Proizvodna
obilježja farme ovaca različitih kapaciteta" prikazuje proizvodne
učinke farmi ovaca, na temelju tehnoloških normativa za suvremeni
uzgoj gospodarskih odlika visoke kakvoće, koji se pravilnom
tehnologijom mogu dobiti i kod nas.
U prihode farmi se druge godine
nakon ulaganja uračunava sva proizvedena janjad, a nakon pete godine
se od proizvedene janjadi odbija janjad koja se rabi za obnovu
(remont) stada. Isto tako, u prihode se uračunava prodaja izlučenih
ovaca, te državna naknada po rasplodnom grlu.
Iz tablice 20. iste knjige "Proračun
gospodarskoga učinka proizvodnje janjadi i ovčjega sira" vidimo
povećanje gospodarske učinkovitosti na farmi ovaca na kojoj se
povećava kapacitet uzgoja. Za naše jadransko područje su osnovna
ograničenja veličina poljoprivrednih površina i njihova kakvoća.
Na osnovu podataka o formiranju ukupnog prihoda, materijalnih
troškova, bruto plaća, amortizacije i kamata na kredit izračunali
smo račun dobiti i gubitaka kojega smo prikazali u Općem djelu PUR-a
u navedenoj tablici, stoga ovdje nema potrebe ponavljati isto.
10. ZAKLJUČNA OCJENA PROJEKTA
Ovim investicijskim programom izvršena je analiza preduvjeta za
pokretanje Ovčarske farme kapaciteta 120-300 rasplodnih ovaca.
Utvrđena su investicijska ulaganja, tehničko-tehnološke
karakteristike farmi, zaštita okoliša, a prethodno je u Općem djelu
PUR-a izrađena analiza ekonomsko efikasnosti predviđenih modela.
Osnovni preduvjeti rentabilne proizvodnje s
tehnološkoga stajališta su:
·
kakvoća osnovnoga stada,
·
težište na vlastitoj proizvodnji stočne
hrane i pašnjačkom načinu držanja ovaca,
·
dosljedno provođenje potrebnih tehnoloških
postupaka
·
korištenje većinom vlastite radne snage.
S ekonomskoga stajališta važna je prije
svega izravna prodaja proizvoda
ili organizirana
prodaja bez većega lanca posrednika.
Ostvarenjem tehnoloških normativa suvremenoga
uzgoja ovaca mogu se postići visoki gospodarski
učinci. Prevladavanjem
temeljnog ograničenja, neadekvatnog načina držanja i proizvodnje
janjadi, proširivanjem proizvodnje mužnjom i prodajom mlijeka ili
proizvodnjom ovčjega sira, te povećanjem kapaciteta i
okrupnjavanjem poljoprivrednih površina, relativno visoka ulaganja u
farmu ovaca su gospodarski jako isplativa. Sa stajališta sigurnosti
proizvodnje značajna je mogućnost povoljnoga kreditiranja ulaganja u
objekte, opremu i grla visoke kakvoće, potpomognutoga djelovanjem
državnih institucija, te stalna državna potpora za obnovu i razvitak
osnovnog stada.
Stoga iznosimo osnovne razloge za ovu proizvodnju:
-
Projekt se realizira u tradicionalno
stočarskom području, na područjima posebne državne skrbi,
-
Po ovoj investiciji predviđeno je
zapošljavanje 3 stalna djelatnika, stoga ako se u narednom
razdoblju na ovom području izgradi ovakvih 3-6 farmi moguće je
zapošljavanje cca 15 stalnih djelatnika,
-
Cilj investiranja je izgradnja Ovčarske
farme, popunjavanje s matičnim stadom, te stvaranja preduvjeta
za proizvodnju janjećeg mesa i ovčjeg mlijeka ili sira kao
tradicionalnih proizvoda ovog kraja,
-
U trećoj proizvodnoj godini kada dospijevaju
financijske obveze prema kreditorima, ostvarena neto dobit
znatno premašuje obveze, što je jamstvo financijske stabilnosti
projekta,
-
Ako bi analizirali financijski tijek,
vidljivo je da je projekt cijelog životnog vijeka likvidan, što
znači da je u stanju podmirivati obveze prema dobavljačima,
uposlenim djelatnicima i kreditorima,
-
Na osnovu izloženog može se zaključiti, da je
ulaganje u izgradnju Ovčarske farme ekonomski opravdano, tržišno
efikasno i društveno korisno.
|