SEOSKI TURIZAM
1. UVOD
Cjelogodišnje pružanje usluga smještaja i prehrane u adaptiranom
dijelu seoskog gospodarstva za odmor prve kategorije. Dio seoskog
gospodarstva uređen za potrebe seoskog turizma služi za smještaj i
prehranu gostiju tijekom provođenja godišnjeg odmora na selu.
Vlasnik seoskog gospodarstva priprema i poslužuje hranu i piće, te
osigurava odgovarajuće čišćenje prostorija i zamjenu posteljine.
Primjer se odnosi na seosko gospodarstvo sa 5 dvokrevetnih soba prve
kategorije, s pratećim prostorijama, koje se godišnje iznajmljuju
200 dana. Profitabilnost bi se mogla povećati većim brojem dana
korištenja. Prednost ima planinski i brdsko-planinski prostor.
Mikrolokacija ovisi o zdravom okolišu, blizini turističkih
atrakcija, te komunalnoj i društvenoj infrastrukturi, posebice
kvalitetnim prometnicama.
2.
TEMELJNE ZNAČAJKE
Veličina prostora: 150 m2 neto
površine.
Djelatnici: Vlasnik i još
jedan član stalno zaposleni, prema potrebi rade i svi drugi ukućani.
Ulaganje kapitala: 333.000 kuna ( adaptacija 67
%, oprema 26 %, ostalo 7 % )
Razdoblje izvedbe: 3 mjeseca
3. PREDMET POSLOVANJA
3.1.
Opis djelatnosti projekta
Budući da je trend
povratak zdravijem načinu života, povratak prirodi i tradiciji,
ruralna područja (selo) postaje nova atraktivna destinacija modernog
turizma. Prema iskustvima i tendencijama na tržištu, ponuda ovog
seoskog turističkog gospodarstva imat će slijedeće sadržaje:
-
Smještaj na seoskom
gospodarstvu s programom boravka i aktivnostima,
-
Posluživanje jela i
pića na imanju uz razne manifestacije,
-
Prodaja vlastitih
poljoprivrednih proizvoda,
-
Prema želji posjet
kulturno-povijesnim znamenitostima i razne sportsko-izletničke
aktivnosti,
-
Ponuda ovisi o
kreativnosti domaćina i gostiju, tradiciji i specifičnosti
okruženja i sastoji se od: domaćeg vina i rakije, svježeg povrća
i voća tek ubranog iz vrta, posebne vrste biljaka i životinja,
specifična seoska arhitektura, stari običaji i svetkovine,
specifični zanati, organiziranje izleta, seoski idilični pejzaži
i okolina koja podrazumijeva doline, planine, jezera, rijeke,
prirodni endemi itd. Sve je na dohvat ruke i pruža mnogo
mogućnosti za specifičnost ponude, sadržaja osnovnih i dopunskih
aktivnosti.
Turizam je na takvom
gospodarstvu dopunska djelatnost vlasnika i članova njegove
obitelji.
Ugostiteljske usluge
članovi ovog seljačkog domaćinstva pružati će sukladno Zakonu o
ugostiteljskoj djelatnosti. Ovo seosko obiteljsko gospodarstvo
pružat će slijedeće ugostiteljske usluge:
-
Iznajmljivanje gostima
5 dvokrevetnih soba,
-
Pripremanje i
usluživanje toplih i hladnih jela, te pića i napitaka iz
pretežito vlastite proizvodnje,
-
Pružanje usluga
kušanja vina ili rakije, te usluživanje domaćih narezaka iz
vlastite proizvodnje,
-
Gostima će se
osigurati zajednička prostoriju za jelo i dnevni boravak u kojoj
će biti smješteni peć ili kamin, stol s klupama i suveniri.
Osim ugostiteljskih
usluga, ovisno o želji gostiju moguće je organizirati i turističke
usluge u ovom seljačkom domaćinstvu kao što su: iznajmljivanje konja
za jahanja, foto-safari, branje plodova, berba voća i povrća,
ubiranje ljetine, hranidba i mužnja domaćih životinja, te druge
usluge ovisno o mogućnosti seljačkog domaćinstva, a u skladu sa
zakonom o turističkoj djelatnosti.
Na ovom seoskom
gospodarstvu posluživat će se poljoprivredni proizvodi proizvedeni
isključivo na ovom gospodarstvu, kao i proizvodi proizvedeni na
drugom gospodarstvu s kojim će ovo gospodarstvo zaključiti ugovor o
razmjeni proizvoda. Tu spadaju autohtoni proizvodi kao što je sir,
skorup, kiselo mlijeko, pršut, koštradina, teletina, jaretina,
janjetina, domaća perad, kruh ispod peke, vino, rakija, med, voćni
sokovi, te gljive i drugo samoniklo bilje, puževi, žabe, voće,
povrće, šumski plodovi, ribe i drugi morski organizmi i divljač koju
će jedan od članova seljačkog domaćinstva razmijeniti, ubrati i
uloviti sukladno posebnim propisima iz područja zaštite prirode,
poljoprivrede, šumarstva, lovstva i ribarstva.
Obilježavanje objekta i ugostiteljski normativi biti će u skladu sa
zakonskim propisima.
4. LOKACIJA PROJEKTA
4.1.
Atraktivnost kraja
U
Temeljnom djelu PUR-a procijenili smo atraktivnosti starigradskog
kraja i okruženja i dali visoku ocjenu. Osim dobre klime,
nezagađenog zraka i vode, odsutnosti buke i vibracije, očuvane
prirode, očuvanog graditeljskog nasljeđa, očuvane socio-kulturne
značajke, kulturne tradicije kraja, slikovitosti krajolika, područje
projekta mora ispunjavati i slijedeće zahtjeve:
·
Uvjete za rekreaciju, razonodu i posjete
znamenitostima,
·
Ugostiteljske objekte,
·
Infrastrukturu,
·
Dobru cestovnu povezanost,
·
Telefonsku povezanost,
·
Udaljenost do prve ambulante i pošte manja
od 15 km,
·
Udaljenost do prve trgovine i gostionice
manja od 5 km.
4.2. Atraktivnost turističkog obiteljskog seoskog gospodarstva
Da bi se ovaj program uspješno proveo, vlasnik mora procijeniti
atraktivnosti svog turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva.
Procjena atraktivnosti seoskog obiteljskog gospodarstva uključuje
slijedeće elemente:
·
Posjedovanje poljoprivrednog zemljišta i
proizvodnje,
·
Posjedovanje gospodarskih zgrada uz
stambeni objekt,
·
Posjedovanje stoke,
·
Mogućnost prezentacije poljoprivredne
proizvodnje,
·
Atraktivnost lokacije samog objekta,
·
Osiguran automobilski pristup do kuće,
·
Osigurana električna struja, tekuća voda,
telefonska veza,
·
Mogućnost preuređenja u turističko seosko
gospodarstvo u okviru ekonomski prihvatljive investicije,
·
Broj, dob i sklonost članova seoskog
domaćinstva za pružanje turističkih usluga.
4.3. Opis zaštite
i utjecaja na okolinu
Djelatnost
nema značajnijih negativnih utjecaj na okolinu. Štoviše, vodit će se
velika briga, poticati i podizati moralna svijest korisnika
turističkih programa i cijele javnosti.
Zaštita ekoloških interesa
u cilju je razvoja ovog poduzetničkog programa.
Većina korisnika ovakvih aranžmana
je izrazito ekološki svjesna, stoga i idu na selo da bi se što bolje
saživili sa prirodom i izvornim ambijentom.
Otpadne kanalizacijske vode
skupljat će se u vodonepropusnoj septičkoj jami.
5.
TEHNIČKO-TEHNOLOŠKI ELEMENTI ULAGANJA
5.1. Struktura ulaganja
Strukturu ulaganja čine slijedeći elementi:
Predmet ulaganja
Iznos Postotak
Adaptacija objekta 223.110,00 kuna
67%
Oprema 86.580,00
kuna 26%
Ostalo 23.310,00
kuna 7%
Ukupno 333.000,00
kuna 100%
Objekt će nakon
rekonstrukcije imati 5 dvokrevetnih soba prve kategorije, s pratećim
prostorijama, koje će se godišnje iznajmljivati 200 dana.
Investicija uključuje i potrebnu opremu za namještanje soba, uredski
i drugi materijal neophodan u ovoj djelatnosti. U blizini objekta je
štala, vrt, voćnjak i potrebni sadržaji.
5.2.
Struktura i broj zaposlenika
Stalno zaposlena su dva člana domaćinstva, a po potrebi pomažu im i
ostali članovi.
Ukupna bruto plaća za dva stalno zaposlena člana domaćinstva
godišnje iznosi 144.000,00 kuna.
6. TRŽNA OPRAVDANOST
6.1
Tržište nabave
Većinu namirnica seljačko
turističko gospodarstvo pripremit će na vlastitom imanju i kupiti
na susjednim imanjima, a ostalo što se mora kupiti nabavit će na
slobodnom tržištu.
6.2. Tržište prodaje
Vlasnik će provoditi
marketinške i druge aktivnosti, kako bi što bolje predstavio svoje
obiteljsko turističko gospodarstvo, koristeći pri tome Internet i
sva druga medijska sredstva. Očekuje se posjet i domaćih i
inozemnih gostiju, jer je sve više svjetski trend ovakva vrsta
odmora.
6.3. Procjena ostvarenja
prihoda-tržišta
U
5 dvokrevetni soba stane 10 osoba, očekivana popunjenost 200 dana, a
umnožak daje 2.000 osoba godišnje, što je baza za izračun troškova i
prihoda. Cijena aranžmana po osobi je 400,00 kuna, a umnoškom sa
brojem dobijemo ukupni prihod koji iznosi 800.000,00 kuna.
7.
FINANCIJSKI ELEMENTI PROGRAMA
7.1. Potrebna osnovna sredstva
Adaptacija objekta, opremanje prostorija i ostalo potrebno za
pokretanje djelatnosti bavljenja seoskim turizmom u vrijednosti od
333.000,00 kuna.
7.2. Ukupni troškovi
Tablica: Prikaz troškova
Opis
iznos (kuna)
Sirovine, energenti i materijal
291.000,00
Usluge
30.000,00
Ostali
troškovi
50.000,00
Ukupno
371.000,00
Osoblje
240.000,00
Troškovi
financiranja
16.650,00
Amortizacija
27.864,00
Sveukupno
troškovi
655.514,00
7.2.1. Troškovi sirovine i materijala
Tablica:
Kalkulacija troškova hrane (kuna)
Opis
|
Količina |
Trošak |
Iznos |
Obrok |
|
|
|
Doručak |
2.000 |
30 |
60.000,00 |
Ručak |
2.000 |
50 |
100.000,00 |
Večera |
2.000 |
30 |
60.000,00 |
Međuobroci i ostale namirnice |
2.000 |
30 |
60.000,00 |
Ukupni
troškovi hrane |
- |
- |
280.000,00 |
7.2.2. Proračun amortizacije
Proračun amortizacije stalnih
sredstava izvršen je linearnim otpisom vodeći brigu o dopuštenoj
stopi amortizacije. Godišnji plan amortizacije osnovnih sredstava
naveden je u tablici koja slijedi.
Vrsta sredstava
Osnovica (kn) Stopa (%) Amortizacija (kn)
Objekt
562.500,00 3
16.875,00
Oprema
86.580,00 10 19.300,00
Ostalo
23.310,00 10 2.331,00
Ukupno:
27.864,00
Proračun amortizacije osnovnih
sredstava izveden je temeljem njihovih nabavnih vrijednosti i
odgovarajućih godišnjih stopa otpisa. Kod objekta je uračunato
ulaganje, te je procijenjena nova vrijednost Proračunati iznos
amortizacije su nenovčani izdaci i sastavni su dio rashoda
poslovanja u računu dobiti i gubitka.
7.3. Projekcija računa dobiti i
gubitaka
Nakon što su ukupni rashodi
odbijeni od ukupnih prihoda, dobiven je iznos bruto dobiti na koji
je obračunat porez po stopi od 20%. Nakon odbitka poreza na dobit
dobiva se iznos neto dobiti kao prvi indikator učinkovitosti.
Stavka
Iznos (kuna)
Ukupni
prihod
800.000,00
Ukupni
rashod
559.514,00
Bruto dobit
240.486,00
Porez na
dobit
48.097,20
Neto
dobit
192.748,00
Temeljem podataka o neto dobiti
iz zadnje kolone prethodne tablice, zaključuje se da ovaj poslovni
plan u godini normalnog poslovanja ostvaruje prihvatljivu neto
dobit, koja zajedno s amortizacijom čini slobodna novčana sredstva.
Podaci o neto dobiti ukazuju na profitabilnost poslovnog plana.
8.
ZAKLJUČNA OCJENA PROJEKTA
U nastavku se sažimlju
bitne odrednice koje usmjeravaju odlučivanje o prihvatljivosti
pothvata i opravdavaju očekivanja potpore za financiranje dijela
ulaganja.
·
Sredstva su namijenjena za pokretanje
djelatnosti “seoskog turizma”, koja ima ekonomski i socijalni
karakter,
·
Ciljevi i svrha ovog projekta su na
liniji zapošljavanja radnika, njihovog stručnog osposobljavanja, te
poticanja poduzetništva,
·
Područje provođenja projekta, kao
područje od posebne državne skrbi, također je u skladu s programom
Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, temeljem poticanja,
zaštite, obnove i uključivanja u turizam prirodne baštine u
turistički nerazvijenim područjima,
·
Prema analizi učinkovitosti, poslovnim
se planom ostvaruju vrlo prihvatljivi pokazatelji rentabilnosti,
ekonomičnosti i proizvodnosti,
·
Ako bi analizirali financijski tijek
poslovni plan je u svim godinama svog vijeka likvidan, tj. svojim
ukupnim priljevima sredstava uspijeva podmiriti sve svoje odljeve
sredstava.
|