SUŠARA ZA
AROMATSKO BILJE, LJEKOVITO BILJE I VOĆE
1. UVOD
Osnovne karakteristike sušara su:
·
sušare su univerzalne, mogu poslužiti i
za sušenje voća i povrća,
·
opremljene su sustavom za raspodjelu
zraka, što omogućuje potpuno jednoličnu raspodjelu zraka po cijelom
presjeku sušare i ravnomjerno sušenje,
·
komora sušare izrađena je od
poliuretanskih izolacijskih panela, obostrano obloženih pocinčanim
i obojanim
limom, čime se postiže kvalitetna
toplinska izolacija i lako održavanje,
·
korištenjem panela toplinski gubici
svode se na minimum, što smanjuje utrošak energije i sušenje
čini ekonomičnim,
·
kao energent može se koristiti
električna energija, drva i sve vrste plina ili loživog ulja,
·
proces sušenja upravljan je
mikroprocesorom uz različite režime sušenja,
·
sve potrebne veličine očitavaju se na
digitalnom pokazivaču,
·
za vrijeme procesa sušenja nije
potreban nikakav nadzor.
2.
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE
Tehnološka obilježja:
Kapacitet
sušare: 300 kg /dan
Površina
ladica 150 m2
Vrsta
energije:............... plin
Snaga grijača,
kW: 20
Snaga motora ventilatora,
kW: ...... 1,50
Priključni napon, V:
........................380
Materijal
komore: termopanel
Duljina,
mm: 6.000
Visina, mm:
......................................2.800
Dubina,
mm:.....................................2.400
Proces sušenja u njima odvija se na
slijedeći način:
Strujanje zraka u sušari ostvaruje se
pomoću ventilatora smještenog u energetskom dijelu sušare. Zrak
struji preko komore ložišta s izmjenjivačem topline (kod većih
sušara) ili preko električnih grijača (kod manjih sušara), te
zagrijan ulazi u radni prostor, gdje se nalaze kolica s ladicama.
Strujeći između ladica, zrak struji oko
robe koja se na njima nalazi, preuzimajući na sebe vlagu koja izlazi
iz robe. Odvedeni zrak nadomješta se istom količinom svježeg zraka,
koji ulazi u sušaru iz prostorije gdje je smještena sušara. Dimni
plinovi nastali izgaranjem u ložištu, pomoću pretlačnog plinskog ili
uljnog plamenika, dimnjakom se odvode u okolicu.
Komora sušare izrađena je od
poliuretanskih izolacijskih panela, obostrano obloženih pocinčanim i
obojanim limom. Korištenjem panela toplinski gubici svode se na
minimum, što
smanjuje utrošak energije i sušenje čini
ekonomičnim. Ladice na koje se smješta roba mogu biti umetnute
izravno u komoru, ili u pokretna kolica koja se uvoze u komoru. Na
taj se način,
uz korištenje još jednog kompleta kolica s
ladicama, omogućava punjenje jednih ladica za vrijeme trajanja
procesa sušenja. Ladice mogu biti izrađene od drveta, sa dnom od
polietilenske mrežice, od aluminija ili nehrđajućeg čelika, sa dnom
od perforiranog lima.
Procesom sušenja upravlja se elektronički
pomoću mikroprocesora. Na digitalnim pokazivačima prikazana je
trenutna temperatura u sušari i vrijeme preostalo do kraja sušenja.
3. EKONOMSKO-FINANCIJSKI ELEMENTI
PROJEKTA
3.1. Proračun ulaganja i troškovi
rada sušare
Tablica: Struktura
ulaganja
|
EURA |
Objekt
(zidani) sušare i skladišta |
18.200 |
Sušara |
7.800 |
Tehnološka
oprema |
3.200 |
Energetika |
2.700 |
Ostalo |
1.500 |
UKUPNO |
33.400 |
Amortizacija=3.340 EURA/godina ili 0,11 EURA/kg robe |
Predviđeno je da sušara radi 100-120 dana
sa sušenjem oko 35 tona sirove mase aromatskog bilja. Najviše
lavande, kadulje, mažurana i ružmarina. Lavanda i kadulja se mogu
koristiti i za proizvodnju ulja, ali ovdje je predviđeno samo
sušenje.
Struktura
troškova rada sušare
|
|
u EURIMA |
|
|
po
toni |
Po
kilogramu |
godišnje |
Troškovi
materijala |
10,00 |
0,010 |
350 |
Troškovi
energije |
50,00 |
0,050 |
1.750 |
Troškovi
rada |
250,00 |
0,250 |
8.750 |
Ostali
troškovi |
10,00 |
0,010 |
350 |
Amortizacija |
95,43 |
0,095 |
3.340 |
UKUPNO |
415,43 |
0,415 |
14.540 |
Godišnji su troškovi rada sušare 14.540 Eura. Sušara se amortizira u
roku od 10 godina, s time da je fizičko trajanje sušare 15-ak
godina. Nije proračunat dobitak na razini sušare, koja bi trebala
poslovati na zadružnom načelu, s podmirivanjem operativnih troškova,
a dobitak dijele zadrugari.
3.2. Proračun ekonomike
poslovanja uzgoja aromatskog bilja
Okvirno je potrebno uzgajati navedene kulture na nešto manje od 9 ha
površine. Dio sirovine za sušenje je moguće skupljati kao samoniklo
bilje, ali preporučuje se zasnivanje površina u intenzivnoj
proizvodnji s minimalnom veličinom od 0,5 ha po jednom
gospodarstvu-zadrugaru.
Tablica: Proračun
sirovina
|
Okvirne
površine ha |
Količine
sirove tvari kg |
Količina
suhe tvari kg |
Lavanda |
2,80 |
9.800 |
1.600 |
Ružmarin |
2,48 |
6.500 |
1.100 |
Mažuran |
1,50 |
11.500 |
4.500 |
Kadulja |
1,50 |
7.200 |
3.800 |
UKUPNO |
8,28 |
35.000 |
11.000 |
Na preporučenoj površini od 9 ha intenzivnog uzgoja se sušenjem
ostvaruje dohodak na razini proizvođača od 26.860 Eura, što ostavlja
dovoljno prostora za raspodjelu dohotka između zadruge i zadrugara,
odnosno čini poduzetnički zanimljivim ulaganje u ovakav projekt sa
stajališta obiteljskih gospodarstava i lokalne zajednice.
Tablica: Prihodi i dohodak proizvodnje s
troškovima sušenja
|
Cijena
suhe tvari
E/kg |
Prihodi
Eura |
Trošak
proizvodnje Eura |
Trošak
sušenja Eura |
Dohodak
Eura |
Lavanda |
6,0 |
9.600 |
1.650 |
4.071 |
3.879 |
Ružmarin |
7,5 |
8.250 |
1.500 |
2.700 |
4.050 |
Mažuran |
3,5 |
15.750 |
1.450 |
4.777 |
9.523 |
Kadulja |
4,5 |
17.100 |
4.700 |
2.991 |
9.409 |
UKUPNO |
|
50.700 |
9.300 |
14.540 |
26.860 |
4.
SUŠENJE SMOKAVA
Već smo istaknuli da je smokvu najbolje prodati svježu, jer se na
taj način postižu veći financijski učinci nego kad se provodi
sušenje. Smokva sušenjem gubi 3-4 puta svoju težinu radi isparavanja
vlage. Budući da je cijena svježih smokava 6-8 kuna, a cijena
sušenih smokava oko 15 kuna, smokva se osim tržnih viškova ne
isplati sušiti. Stoga uz ljekovito bilje, radi popunjenosti
kapaciteta sušare i rješavanja tržnih viškova preporučujemo sušenje
smokava i drugih voćnih vrsta karakterističnih za ovo podneblje.
Time bi sušara polučila znatno bolje financijske rezultate.
Smokve predviđene za sušenje beru se u stadiju potpune
zrelosti, čak
vrlo često nakon što su se djelomično osušile na stablu. U pripremi
za sušenje
najčešće se provodi sumporenje, tj. obrada plinovitim S02
u zatvorenim
komorama nakon probiranja i slaganja na nosače za sušenje, odnosno
kratkotrajno
umakanje u 2-3%-tnu vruću otopinu kuhinjske soli (ili u more) ili
oboje (najprije namakanje a zatim sumporenje). Za sumporenje, koje
traje oko 2
sata, troši se 1,5-2 kg sumpora za tonu proizvoda.
Osušene su smokve (sa 20-25% vlage) probiru, ako je
potrebno sortiraju
prema veličini i obrađuju ili ponovnim uranjanjem u
kipuću otopinu NaCl
ili fumigacijom (obradom metilbromidom ili etilenom)
radi uništenja kukaca i površinske mikroflore, odnosno površinskom
obradom nekim
dopuštenim konzervansom (npr. solima sorbinske kiseline),
što mora biti u skladu s odgovarajućim zakonskim normama.
5. UTJECAJ NA OKOLIŠ I NJEGOVA
ZAŠTITA
Sušare nemaju negativnog
utjecaja na okoliš. Dimnjakom se dim odvodi u zrak, a utjecaj na
okoliš je na razini jednog domaćinstva. Ventilatori ne izazivaju
neku veću buku.
6. TRŽIŠTE PRODAJE
Za sušenim biljem imaju
potrebu ljekarne i parfumerije, a sušeno voće i povrće domaće
proizvodnje deficitarno je i vrlo traženo. I jednih i drugih
proizvoda nema dovoljno na domaćem tržištu.
7. ZAKLJUČNA OCJENA
Na temelju iznijetog zaključujemo:
·
Sušenjem ljekovitog i drugog bilja, te
voća i povrća produžavamo trajnost proizvoda, i u mogućnosti smo ga
ponuditi na tržište tijekom cijele godine,
·
Sušenjem proizvodi zadržavaju nutritivna
svojstva,
·
Sušenjem proizvoda u sušarama znatno se
ubrzava proces u odnosu na prirodno sušenje na suncu,
·
Ekonomski efekti sušenja ljekovitog i
aromatskog bilja su solidni,
·
Sušenje smokava opravdano je na razini
rješavanja tržnih viškova i kao popuna kapaciteta sušare uz ostale
proizvode,
·
Osim kultiviranih proizvoda može se sušiti
i samoniklo i ljekovito bilje sa kojim obiluje ovaj kraj,
·
Sušare su vrlo praktične i jednostavne za
rad, te traže malo radne snage pa ih preporučujemo primarnim
proizvođačima i sakupljačima bilja.
|