UZGOJ DAGANJA
1. UVOD
Obzirom da je izvršeno zoniranje područje za komercijalnu
proizvodnju školjki u morskom akvatoriju, stvorili su se uvjeti za
ozbiljnije pomake u ovoj grani gospodarske djelatnosti. Ovo područje
je posebno interesantno zbog miješanja slatke i slane vode, te zbog
obilja planktona kao hrane za školjkaše. Novigradsko more je
najbogatije lovište samoniklih daganja u Hrvatskoj.
Za komercijalnu proizvodnji školjaka
najznačajnije su kamenice i dagnje. Hrvatska danas uzgaja oko 2.500
t dagnji i oko 1.000.000 komada kamenica.
Hranidbena vrijednost školjaka se temelji na
odnosu količine bjelančevina i masti. Bolje kakvoće su školjke s
više bjelančevina. Za razliku od mesa drugih životinja, meso
školjaka sadrži velike količine glikogena.
Obzirom na nutritivnu vrijednost školjki, poboljšava se raznolikost
i kakvoća prehrane domicilnog stanovništva, a u turističkoj sezoni
obogaćuje se raznolikost ponude posjetiteljima ovog područja.
2. TEMELJNE ZNAČAJKE
Dagnja (Mytilus galloprovincialis) pripada obitelji Mytilidae.
Uzgaja se još i Mytilus edulis. Ljušture su joj jednake, a oblika je
lepeze. Izvana je crno modra, a iznutra blijedo sedefasta. Za
podlogu se prihvaća pomoću bisusnih niti koje luči bisusna žlijezda
tijekom cijelog života dagnje (za razliku od kamenice).
Obično se ne pokreće ili
to čini jako sporo. Hrani se planktonom i suspendiranom
organskom tvari. Može narasti do 15 cm i postići masu od 200 g. U
povoljnim uvjetima uzgoja (manja napučenost) tržišnu veličinu od 6
cm postiže već nakon prve godine. Dobrog okusa i jako hranjivo meso
dagnje čini od 17 do 20% ukupne mase. Sadrži 82% vode, 10%
bjelančevina, 1% masti, 5% ugljikohidrata i 2% anorganskih spojeva.
Troši se svježe i kuhano. Dagnje se i konzerviraju, a mljevene
ljušture se koriste kao životinjska hrana, umjetni gnoj i dodatak
materijalima u graditeljstvu (izrada asfaltnih putova).
Dagnja ima dosta neprijatelja, posebice u
ranom razdoblju kada pliva kao
ličinka. Odraslu dagnju napadaju ribe jakih zubala, osobito
podlanica, te morske zvijezde i
rakovi.
Dagnje se mrijeste u ožujku i
listopadu. Odvojenih su spolova i vrlo plodne, zrela ženka
izleže do 25.000.000 jaja.
Samouzgojenu dagnju nalazimo duž cijele naše obale. Plodnija je i
manje osjetljiva od kamenice, pa su naseobine dagnji vrlo guste i
prostrane (osobito u Novigradskom moru, Šibenskom zaljevu i kanalu,
te Malostonskom i Pulskom zaljevu). Nešto manje ih ima na užem području Splita,
Zadra i Limskoga kanala. Dagnja živi na priobalnom kamenom području.
Prihvaća se na kamenu podlogu i plutajuće predmete do 15 m dubine,
najčešće u pojasu plime i oseke i 1 m niže od najniže oseke.
Preduvjeti razvitka i života dagnje su zaštićenost od jačeg kretanja
mora, blizina slatke vode i stalno blago strujanje.
3.
TEHNOLOGIJA UZGOJA DAGNJI
Tehnologija uzgoja je prilično jednostavna i kod nas dobro poznata.
Na dobro odabranim mjestima proizvodni rezultati su visoki i stalni,
bez većih kolebanja.
Kontrolirani uzgoj dagnji je puno jednostavniji i jeftiniji od
uzgoja kamenica (50% jeftiniji), jer nema troškova osiguranja mlađi,
a dagnja se sama u gustim grozdovima dobro prihvaća za pergolare. U
prvom razdoblju uzgoja mlađ se prikuplja pomoću debljih plastičnih
konopaca tzv. kolektora. Oni se postavljaju na površinu
mora, gdje se
ličinke
dagnji nalaze sve dok ne otežaju. Proces skupljanja mlađi
traje oko 6 mjeseci. Nakon toga se dagnje prvom preradom skidaju s
kolektora i pune u
mrežaste pletenice, pergolare duge 2,5 do 3,0 m, promjera oka 2 do 3
cm. Pergolari se vješaju na parkove u moru. Šest mjeseci nakon prve
prerade slijedi druga, kada se dagnje vade iz pergolara i
premještaju u pergolare sa širokim otvorom oka (4 do 5 cm). Tu nakon
6 mjeseci postižu tržišnu veličinu.
Prihvat mlađi i prva dorada odvija se na kolektorima postavljenima
pri površini mora. Kolektori ili skupljači mlađi su konopci ili
plastične mrežaste cijevi promjera 40 do 60
mm. Za proljetno hvatanje mlađi
kolektori se postavljaju u ožujku, a za jesensko krajem
listopada. Kolektori se postavljaju na istomu mjestu, pa se
proljetni postavljaju 2 m dublje od jesenski. Mlađ ostaje na
kolektorima 6 mjeseci, dok ovisno o klimi, ne naraste do veličine 2
do 3 cm. Zatim se skida i u manjim grumenima stavlja u mrežaste
cijevi (pergolar) dužine 2 do 3 m, promjera oka 2 do 3 cm. Ovako
pripremljena mlađ se vješa na parkove u razmacima 30 do 50 cm. Tu se
nastavlja razvijati sljedećih 6 mjeseci pri čemu im se masa poveća
do 3 puta.
Druga dorada dagnji počinje oko 6 mjeseci nakon prve dorade. Dagnje
se selekcioniraju po veličini i stavljaju u mrežasta crijeva iste
dužine s mrežicama veličine oka 4 do 5 cm. Ovako pripremljene
nedozrele dagnje vješaju se na plutajuće parkove gdje ostaju
slijedećih 6 mjeseci da narastu još 2,5 puta.
Na kraju 16 mjesečnog ciklusa proizvodnje dagnje narastu do veličine
između 5 i 7 cm. Tada su spremne za tržište. Prema zakonu dagnja se
može stavljati u promet veća od 6 cm. Na jednom pergolaru se dobije
12 do 13 kg tržišnih dagnji. Dagnje se mogu staviti u šire mrežaste
cijevi s većim okom, radi odgađanja prodaje do sezone veće
potražnje. Za prodaju i jelo najbolje su od lipnja do početka
listopada. Tada su najpunije i imaju najviše mesa, što se poklapa sa
turističkom sezonom kada se one mogu najbolje plasirati.
U uzgojima imamo problem prevelikog hvatanja mlađi na već nasađenim
dagnjama u pergolarima koja zagušuje njihov rast. Isto tako javlja
se i problem prevelikog obraštaja crva (polyhaeta) na ljušturi
školjke što je potrebno riješiti tehnološki tako da se regulira
dubina, pere se za vrijeme uzgoja i čisti i pere prije plasmana.
Prvi postupak prerade je pranje
jakim mlazom vode. Zatim se ubacuju u protočni
tunelski vibrator, u koji se pod tlakom od 4 bara uvodi vodena
para. Radna temperatura koagulacije bjelančevina i inaktivnosti
enzima, koji bi kasnije mogli uzročiti kvarenje mesa, je 140° C. Pod
utjecajem vodene pare dagnje se postupno otvaraju. Meso se vadi
ručno i stavlja u aluminijske posude, važe se i pakira u
polietilenske vrećice od 0,5 i 1 kg. Mesu se dodaje do 25% vlastitog
slanog soka. Nakon toga se dagnje smrzavaju na -70° C, te pakiraju u
kartonske kutije i skladište u hladnjači.
Čuvaju se do 36 mjeseci na
-18° C (na -12°
C Čuvaju se do 1 mjesec, a na -6° C do 1 tjedan).
Prosječna, veleprodajna, otkupna cijena svježih dagnji pri
ugovaranju proizvodnje je od 5 do 8 kn/kg. Otkupne cijene, mala
pojedinačna i ukupna proizvodnja obiteljskih gospodarstava značajno
su smanjili kooperativan uzgoj. Izravnom prodajom na područnomu
tržištu proizvođači postižu bolju prodajnu cijenu (do 12,00 kn/kg
svježe dagnje).
Bolji financijski učinci se ostvaruju uzgojem na plutajućim
parkovima (niži troškovi zasnivanja, materijala i rada).
Zbog velike količine mlađi, postoji mogućnost prodaje čime bi
uzgajalište povećalo profit. Cijena 1 kg mlađi je nešto veća nego
konzumnih dagnji, a prodaje se u rinfuzi bez prethodne obrade.
Slika: Shema fiksnog parka za uzgoj školjaka
Slika: Shematski prikaz plutajućeg parka za uzgoj dagnji i kamenica
3.1. Higijensko - sanitarni aspekti uzgoja
školjkaša
Unaprijed eliminirati zone koje
su u doticaju s izvorima onečišćenja kao što su luke, urbana
naselja, industrijski
centri, intenzivna poljoprivredna proizvodnja i dr. U eutrofnim
područjima premda poželjnim
za uzgoj školjkaša treba
računati s toksičnim algama koje mogu imati štetan utjecaj na
školjkaše kao i na zdravlje ljudi.
Za ocjenu pogodnosti zona za
uzgoj školjkaša, posebno kamenica, dagnji i kućica (vongola) treba
obratiti pozornost na niz specifičnih biotskih i abiotskih
čimbenika, a posebno na higijensko sanitarnu kvalitetu mora
(tablica ).
Tablica: Glavni čimbenici koji određuju
povoljnost zona za uzgoj školjkaša - kamenica, dagnji i kućica
(vongola).
Indikator povoljnosti |
Općenito |
Kamenice |
Dagnje |
Kućice (vongole) |
|
|
|
|
|
PH |
6.0-8.5 |
6.8 |
7.0-8.5 |
6.8-8.8 |
ToC |
15-24 |
15-22 |
15-22 |
21-27 |
Slanost 0/00 |
20-35 |
25-35 |
20-35 |
18-20 idealno
|
Suspendirana
tvar (mg/l) |
<10 |
|
|
|
Otopljeni
kisik
(mg/l) |
>5 |
|
|
>3.6 |
Klorofil (ug/1) |
2-8 |
|
4-8 |
|
Dubina (m) |
>10 |
|
|
>2 |
Struktura dna |
Čvrsto dna,
meki
sediment,
mulj |
|
|
Mekani sediment, pjesak,
mulj |
Izloženost |
Zaštićena područja s
plimnim stmjama |
|
|
|
Fekalni koliformi
E.colli
100 ml |
>300 >230 |
|
|
|
Nitrati mg/l |
0.8 |
|
|
|
Fosfati mg/l |
0.08 |
|
|
Turbiditet |
<25 |
|
|
|
Teški metali
(mg/kg tkiva) |
živa: 0.5 kadmij: 2 olovo: 2 |
|
|
|
S higijensko-sanitarnog aspekta
broj fekalnih koliforma (FK) u 100 ml homogeniziranog tkiva školjke
je opće prihvaćeni
kriterij karakterizacije i eliminacije nepovoljnih zona (tablica).
Tablica:
Kategorizacija područja podesnih za uzgoj školjkaša
Obalno područje |
Dozvoljeno
FK/100ml |
Školjkaši iz
uzgoja i ulova |
A-zdravo |
<300 |
dozvoljena izravna
potrošnja |
B-nezdravo |
300-6000 |
dozvoljeno nakon
pročišćavanja ili 2-mjesečnog držanja u zoni A |
C-nezdravo |
6000-
60 000 |
zabranjeno, osim u
izuzetnim slučajevima |
D-apsolutna
zabrana |
>60000 |
bezuvjetna zabrana |
Zone za uzgoj i sakupljanje
školjkaša moraju biti pod stalnom kontrolom koja podrazumjeva
praćenje stanja patogenih
bakterija, virusa, biotoksina i rezidua u tkivu i morskoj vodi.
Prema standardnoj mikrobiološkoj klasifikaciji školjke je moguće
stavljati izravno na tržište, a pogodne su za izravnu
potrošnju ukoliko su
uzgojene ili sakupljene na prirodnim staništima koja ispunjavaju
kriterije propisane za
zona „A“, tj. ukoliko sadrže manje od 300 fekalnih bakterija u 100 g
tkiva ili manje od 230 E. Coli.
Podrazumijeva se da ovi
školjkaši ne sadrže toksične spojeve kao što su teški metali i
naftne supstance, a
razina paralitičkog otrova (PSP) ne smije prelaziti 80ug/100g tkiva,
amnestičkog (ASP) 20 ug/100g/tkiva, a test ne smije biti
uopće pozitivan na diaretički otrov (DSP).
„B“ zone ne smiju premašiti
6.000 fekalnih koliforma ili 4.600 E. coli u 100g tkiva.
Školjke uzgojene ili
sakupljane u ovoj zoni moraju se prije stavljanja u promet prethodno
pročistiti u purifikacijskim centrima
ili držati najmanje 2 mjeseca u
zoni „A“ kako bi zadovoljile postavljene standarde propisane za zonu
„A“.
Zona «C» je ona u kojoj broj
fekalnih bakterija ne prelazi 60.000/100 g tkiva. Ove školjke mogu
se plasirati na tržište tek nakon intenzivnog pročišćavanja ili
toplinskog tretmana. Konačno zona »D» u
kojoj broj fekalnih koliforma
prelazi 60.000/100 ml tkiva je zona apsolutne zabrane.
4. VISINA ULAGANJA I POTREBNE POVRŠINE
Postavljanje uzgojnih parkova ne traži velika ulaganja, a cijela se
proizvodnja može bez teškoća plasirati na područnom tržištu (najviše
od svibnja do rujna u tijeku turističke sezone). Na područjima
najvećeg uzgoja dugoročno se ugovara prodaja s ugostiteljskim i
trgovačkim poduzećima. Temeljni kriteriji izbora opsega proizvodnje
su uposlenost radne snage, troškovi ulaganja i stupanj povrata
uloženih sredstava. Troškovi osnutka uzgojnih parkova se, ovisno o
veličini, za kapacitete od 50 do 420 t konzumnih školjki kreću od
20.000 do 85.000 kn za plutajuće i od 42.000 do 124.000 kn za fiksne
parkove.
Cijena kilograma mesa dagnji je deset puta veća od cijene svježih
školjaka, a tehnološki postupak prerade je dosta jednostavan i
lagan.
S obzirom na randman mesa (odnos ukupne mase školjaka i mesa), od 15
do 18%, može se većim uzgajivačima preporučiti ulaganje u preradu.
Veličinu, potrebne prostore preradbenih objekata i uvjete u njima
propisuje zakon. U objekte i opremu za navedena uzgajališta treba
uložiti od 430.000 do 650.000
kn.
Ulaganja su tijekom
iskorištenja uzgajališta isplativa na razini prerade većoj od 300 t
godišnje.
Potrebne vodene površine za ustroj parkova su u intenzivnoj
proizvodnji, prema suvremenim tehnološkim mjerilima, od 7.000 do
50.000 m2.
5. DJELATNICI
Za obrađene kapacitete uzgojnih parkova potrebno je
1 do 2; 3 do 4 i 5 do 6 stalnih radnika, te po potrebi dodatni
radnici.
6. FINANCIJSKI ELEMENTI PROGRAMA
6.1. Račun dobiti i gubitaka
U prihodu nisu uračunati državni poticaji koji po novom iznose 0,80
kn/kg daganja. Ako bi još i ovo pribrojili kao izvanredan prihod
dobit bi se znatno povećala.
Tablica: Račun
dobiti i gubitaka pri uzgoju dagnji u fiksnim parkovima
Proizvodnja daganja
(kg)
50.000
225.000
423.000
Prihod
300.000 1.350.000 2.538.000
Troškovi proizvodnje
115.000
285.000 470.000
Materijal 15.000 75.000
150.000
Vlastiti rad ili
djelatnici 100.000
210.000 320.000
Koncesija na pomorsko
dobro 6.000
15.000 37.000
Amortizacija
4.212 7.668
15.300
Investicijsko
održavanje 1.500
23.000 60.000
Ostali
troškovi
1.000 20.000 40.000
Ukupno rashodi
127.712
350.668 622.300
Bruto
dobit
172.288 999.332
1.915.700
Porezi
34.458
199.866 383.140
Neto
dobit
137.830 799.466 1.532.560
Tablica: Račun
dobiti i gubitaka pri uzgoju dagnji u plutajućim parkovima (kn)
Proizvodnja školjaka
(kg) 50.000
225.000 423.000
Prihod
300.000 1.350.000 2.538.000
Troškovi
proizvodnje
95.000 265.000 450.000
Materijal
15.000 75.000 150.000
Vlastiti rad ili
djelatnici
80.000 190.000 300.000
Koncesija na pomorsko
dobro 6.000
15.000 37.000
Amortizacija
3.406 6.933
14.105
Investicijsko
održavanje 1.000
23.000 60.000
Ostali
troškovi
1.000 20.000 40.000
Ukupno rashodi
106.406 329.933
601.105
Bruto
dobit
193.594 1.020.067
1.936.895
Porezi
38.719 204.013
387.379
Neto
dobit
154.875 816.054 1.549.516
7.
EKOLOŠKA OCJENA PROJEKTA
Uzgoj školjaka je
čista tehnologija koja zahtjeva čistu prirodnu sredinu, koja se ne
zagađuje tijekom uzgoja.
8.
ZAKLJUČNA OCJENA
Na
temelju iznijetoga mogu se donijeti slijedeći zaključci:
·
Na
osnovu dosadašnjih iskustava ovaj akvatorij je vrlo povoljan za
uzgoj dagnji,
·
Ovom proizvodnjom se ne zagađuje okoliš,
·
Ova proizvodnja je društveno korisna jer zapošljava
nove djelatnike i osigurava prihode lokalnoj i široj društvenoj
zajednici,
·
Obogaćuje tržište raznolikošću i kakvoćom proizvoda,
Poduzetniku osigurava dobit, te vrlo brzo amortizira ulaganje.
|