UZGOJ BAJAMA
(BADEMA)
1. UVOD
Bajam je vrlo hranjivo, energetski
bogato, te cijenjeno i traženo voće na domaćem i inozemnom tržištu.
Sadrži vitamine, bjelančevine, ugljikohidrate, kvalitetne masnoće,
mineralne i aromatične tvari.
Radi visoke energetske vrijednosti i
posebne ugodne arome potražnja je u stalnom porastu. Bajam se široko
primjenjuje u prehrambenoj industriji, najviše u konditorskoj,
proizvodnji čokolade, kolača, sladoleda, farmaceutskoj industriji,
kozmetici, ...
U proizvodnji bajama kao i u
maslinarstvu, Sredozemlje je s Italijom i Španjolskom dugo
prednjačilo. Veći su proizvođači još Iran, Maroko i Portugal. U
Sjedinjenim Američkim Državama proizvodnja je brzo rasla, pa danas u
ukupnoj svjetskoj proizvodnji koja premašuje 200.000 t, sudjeluju s
više od 50%. Neke zemlje bilježe i pad proizvodnje. Najveći pad
proizvodnje ima Italija.
U Kaliforniji, gdje u Sjedinjenim
Američkim Državama ima najviše nasada bajama, nasadi se natapaju.
Već duže vrijeme mi imamo oko 700.000
stabala, čiji urod od oko 700 tona zadovoljava manje od petine
potreba. Zato se, uz korištenje nadomjestaka, godišnje uvozilo i do
400 tona jezgre. Uz to domaća proizvodnja je niska i nestabilna, jer
prevladavaju ranocvatuće sorte, koje u vrijeme cvatnje i poslije
oplodnje stradavaju od niskih temperatura. Najveći dio sadašnjih
stabala bajama posađen je na škrtim tlima, gdje druge kulture nisu
mogle rasti. Novi bajamici sade se kasnocvatućim sortama, da bi
izbjegli mrazove i dali plodove bolje kakvoće.
Obzirom da ovo područje ima prirodne
uvjete za uspješan uzgoj bajama, kratko ćemo opisati osnovne
parametre ove proizvodnje.
2.
TEHNOLOŠKI UVJETI PROIZVODNJE
Utvrditi uvjete za uspješan uzgoj
bajama znači odrediti svojstva tla i klime pojedine lokacije. Opće
je prihvaćeno mišljenje uzgajivača o bajamu kao skromnoj kulturi.
Više topline bajam podnosi dobro.
Bajam nazivaju "kraljem sušnih
predjela". Ipak, bez vode ne možemo dobiti siguran i redovit urod,
pa ga sadimo tamo gdje može dobiti bar nešto padalina. Osobito su
vrijedne one koje padnu u vrijeme vegetacije. Ako je dobar raspored
padalina tijekom godine, bajam intenzivno raste, dobro i redovito
rodi. To se postiže i
natapanjem dok traje rast mladica i ploda, pa je dobra vlažnost
bajama potrebna do polovice srpnja.
Sadnice bajama proizvodi Institut za
jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, proizvođači u dolini
Neretve, a u novije vrijeme i drugi.
2.1.
Ekološki uvjeti
2.1.1. Klima
Bajam kao tipična mediteranska voćna
vrsta zahtijeva dosta topline, izraziti je heliofit.
U stadiju mirovanja podnosi i
temperature ispod - 20 °C, a u fazi cvjetanja cvjetovi pozebu na
-1,1 °C do – 2 oC - 2,5 °C. Za dobru oplodnju cvjetova
važno je da skupi dovoljnu sumu inaktivnih temperatura. Prema
količini i vremenu oborina badem ima specifične zahtjeve u pojedinim
fenofazama, naročito početkom srpnja, kada se intenzivno nakupljaju
lipidi i proteini. Ako u tom razdoblju izostasnu oborine, natapanje
bi bilo više nego potrebno.
2.1.2. Tlo
Bajam kao voćna vrsta najbolje
uspijeva na dubokim, laganim, prozračnim, dobro dreniranim tlima s
dobrim vododržnim svojstvima, dostatno opskrbljenim s humusom i
mineralnim hranjivima. Takva teksturna svojstva imaju
pjeskovito-ilovasta ili ilovasta tla, kojih ima dostatno u hrvatskom
priobalju, ali isto tako uspijeva na skeletoidnim tlima s dostatno
sitnog tla (čestice pijeska, praha i gline) na otocima i uzobalju.
Budući da se do sada badem uzgajao na sjemenjaku, koji duboko i
snažno prodire u tlo, takva tla bila su predispozicija za sadnju
badema. Uvođenjem novijih podloga (hibrida Myrobalne npr. Marianna
2624) areal uzgoja proširio se i na nešto teža glinasta tla.
2.1.3. Položaj
Budući da je izraziti heliofit,
pogoduju mu južne ekspozicije s blagom do srednjom inklinacijom, a
nikako udoline, odnosno potencijalna mrazišta u vrijeme cvatnje.
2.1.4. Sortiment i
podloge
Najraširenija podloga u nas jest
sjemenjak gorkog badema. Danas je u svijetu najraširenija
podloga GF677 križanac badem-breskva, za teža tla preporučuje se
podloga šljiva (Marianna 2624), još imamo sjemenjake pojedinih
sorata bresaka i badema i niz novo selekcioniranih podloga (Tetra,
Penta, Ishtara itd.).
Od podloga u nas prevladavaju sorte (Non
Pareil, Primorski, Aromatični, Priceza i sl.), a u visokorazvijenim
zemljama u 95 % novih nasada prevladavaju četiri sorte i to:
Ferragnes, Supernova, Tuono i Genko. Odlika tih sorata jest dobra i
redovita rodnost, kasna cvatnja, dobar randman jezgre (od 35-40 %),
malo dvostrukih sjemenki, polutvrda koštica i dobra kvalitativna
svojstva jezgre. Zadnje tri sorte i autofertilne su. Ferragnese,
podrijetlom iz Francuske, ima srednje do bujno uspravno stablo.
Cvate kasno, pa izbjegava mrazove. Dobri oprašivači su joj odlike:
Ferraduel, Filippo Ceo, Jaltinski, Texas, Tuono, Fra Giulio i
Ferstar. Rodi redovito i obilato. Plod dozrijeva početkom rujna a
težak je u suhom stanju prosječno 3,5 grama.
Od ostalih dobrih sorata valja
navesti:
Ferraduel, podrijetlom iz
Francuske, ima stablo srednje bujno i razgranato. Cvate kasno, a
dobri oprašivači su joj odlike: Ai, Ferragnese, Filippo Ceo, Texas i
Tuono. Dozrijeva srednje rano, redovito i obilno. Prosječna težina
suhih plodova je 4,7 grama. Prosječno ima ispod 1% dvostrukih
jezgri.
Primorski je sorta podrijetlom
iz Rusije. Stablo je srednje bujno rastresite krošnje viseća rasta.
Nije samooplodna. Dobri oprašivači su joj: Ferragnese, Ferraduel i
Texas, dozrijeva srednje kasno. Umjerene je rodnosti. Prosječna
težina ploda u suhom stanju je 2,6 grama. Nema plodova s dvostrukom
jezgrom, a ljuska je polutvrda.
Nikitski, sorta podrijetlom s
Krima, ima stablo umjereno bujnog rasta s okruglastom dobro
razgranatom krošnjom. Cvate kasno, a dobri oprašivači su joj:
Primorski i Krimski. Plodovi dozrijevaju srednje rano. Prosječna
težina suhoga ploda je 3,5 grama. Polutvrde je ljuske, s randmanom
jezgre do 40%.
Jaltinski,
sorta podrijetlom s Krima, široke krošnje s mnogo obrastajućih
izboja. Stranooplodna je, a dobri oprašivači su joj: Ferragnese,
Nikitski, Primorski. Dozrijeva srednje kasno. Prosječna težina
suhoga ploda je 2,0 grama, a ljuska je polumekana s randmanom oko
50%. Mana joj je što stvara oko 10 % dvostrukih sjemenki.
Filippo Ceo, podrijetlom iz
Italije, raste umjereno bujno i uspravno. Samooplodna je, ali bolje
rodi uz strano oprašivanje. Dobri su joj oprašivači: Ferragnese,
Tuono i Genčo. Plodovi dozrijevaju srednje rano, obilato, na kratkim
rodnim izbojima. Prosječna težina suhoga ploda je 4,2 grama. Ljuska
je tvrda s randmanom jezgre od 40 do 45%. Udio plodova s dvostrukom
jezgrom je dosta visok.
Troito
(grčki tip Tuona), Falsa Barese (autofertilna), Francoli,
Laurane Avijor (autofertilna), Pepparudda (autofertilna), Fra Giulio
Grande, itd.
2.1.5. Sustavi uzgoja
U suvremenim bademicima prevladava
uzgojni oblik kotlasta krošnja ili vaza. Zapravo je to i jedini
oblik u novim suvremenim i intenzivnim nasadima. Važno je istaknuti
da se primarne skeletne grane formiraju na 50-60 cm visine. Razmaci
sadnje variraju ovisno o plodnosti i tipu tla, pa se na podlozi
GF677 preporučuju 6-7 m x 5-6 m.
2.1.6. Štetnici i bolesti
Badem je jako osjetljiv na bolesti:
sušenje grančica sa cvjetovima (Monilia laxa), kovrčavost
lista (Taphrina deformans), šupljikavost lista (Stigmina
carpophila).
Štetnici badema su žilogriz (Capnodis
tenebrionis) pogotovo u mladim nasadima, lisne uši (Myzus
persicae...) i štitaste uši (Parthenolecanium persicae...).
Pri nabavi sadnog materijala valja
biti vrlo oprezan radi moguće nazočnosti virusa, te na moguću
nazočnost bakterioza (Agrobacterium tumefaciens, Pseudomonas
syringae).
Zaštitu od bolesti
i štetnika u bajamicima treba provoditi redovito.
Zaštitu valja
provoditi prema ekološkim principima ili integriranim načelima
zaštite.
2.1.7. Berba
Kada plod bajama sasvim dozrije,
lupina puca i plodovi ispadaju. Plodovi ne
dozrijevaju ravnomjerno. Najranije dozriju
plodovi na vanjskom dijelu krošnje. Berba u
malim bajamicima obavlja se
ručno u mreže stavljene
pod stabla. Dok se u većim bajamicima primjenjuju tresači.
3. EKONOMSKI POKAZATELJI
3.1.
Ulaganje u podizanje bajamika
Godina prije sadnje i prve tri godine uzgoja do početka rađanja,
troškovi se penju do 75.000 kuna po hektaru. U ovim troškovima
veliki udio je ljudskog rada.
Tablica: Troškovi podizanja bajamika na 1 hektaru, kroz prve 4 godine.
GODINA PRIJE SADNJE |
Kn/ha
|
Poravnavanje terena
Dovoz mineralnog gnojiva
Dovoz organskog gnoja
Dubinska obrada tla
Raspodjeljivanje
mineralnog gnojiva
Raspodjeljivanje organskog
gnojiva
Mineralno gnojivo
Stajski gnoj
T Troškovi analize tla
Utovar i istovar
mineralnog gnojiva |
1.250,00
120,00
2.400,00
10.000,00
480,00
2.100,00
5.852,00
4.550,00
700,00
200,00 |
UKUPNO |
27.652,00 |
PRVA GODINA
(priprema i sadnja) |
Kn/ha |
Dovoz mineralnog gnojiva
Raspodjeljivanje
mineralnog gnojiva
Poravnavanje terena
Dovoz i razvoženje sadnica
Međuredna obrada
Mineralno gnojivo
Kolci
Sadnice
Vezivo
Vezivo
Sredstva za zaštitu bilja
Iskolčavanje terena
Priprema sadnica
Istovar sadnica
Sadnja
Okopavanje
Prskanje |
100,00
120,00
700,00
260,00
1.600,00
260,00
1.155,00
10.000,00
200,00
1.000,00
650,00
500,00
200,00
150,00
1.485,00
1.550,00
550,00
|
UKUPNO |
20.480,00
|
DRUGA GODINA (armatura) |
kn/ha |
Međuredna obrada
Prskanje
Stupovi za ogradu
Sredstva za zaštitu bilja
Sadnice za nadosađivanje
Žičano pletivo za ogradu
Nadosađivanje sadnica
Rezidba zimska i povijanje
mladica
Postavljanje ograde
Okopavanje u redu |
1.600,00
740,00
4.760,00
880,00
700,00
4.800,00
200,00
500,00
2.835,00
950,00 |
UKUPNO |
17.965,00 |
TREĆA GODINA |
Kn/ha |
Meduredna obrada
Raspršivanje atomizerom
Sredstva za zaštitu bilja
Rezidba zimska i povijanje
mladica
Okopavanje u redu |
1.600,00
1.100,00
1.500,00
1.500,00
950,00 |
UKUPNO |
6.650,00 |
SVEUKUPNO |
72.747,00 |
Pete godine i dalje potrebno je
nastaviti održavati nasad: okopavanjem, gnojidbom, prskanjem,
rezidbom i po mogućnosti natapanjem, te pravovremeno izvršiti
berbu.
3.2. Prihodi i
rashodi
Redoviti troškovi
proizvodnje: materijal,
traktorski rad i ljudski rad, računaju se od pete godine starosti
nasada, tj. kada se postiže trećina punoga uroda nasada i oni iznose
25.000-40.000 kuna. Od pete do osme godine potrebno je i do 500 sati
rada, te do 70 sati strojnoga rada.
U četvrtoj godini postiže se 25 % od
ukupnog roda. Pravi rezultati vidljivi su poslije sedme godine, kada
je redovit urod preko 70% od pune proizvodnje, pa se počinju vraćati
uložena sredstva. Puni rod nasada očekuje se u osmoj godini
ekonomskog vijeka.
Četvrte godine na jednom hektaru
ostvaruje se 500 kg, pete godine 1.000 kg, šeste 1.300 kg, sedme
1.700 kg, a osme godine 2.000 kg jezgre po cijeni do 40 kuna za
kilogram što iznosi oko 80.000 kuna.
Obzirom da je životni vijek bajama 25 pa i više godina, uz
redovito održavanje bajamika, efekti su u dugom razdoblju vrlo
povoljni. Interna stopa rentabilnosti je 17%, što je godišnja stopa
prinosa investicije. U uvjetima kreditiranja kad je kratki grace
period, program nije likvidan u prvim godinama dok se ne postigne
najmanje 50 % planiranog uroda.
Uzgoj na jednom hektaru traži malo rada, pa ga lako može
obaviti manja obitelj kao hobby. Tržište dobiva 2.000 kg jezgre a
obitelj dodatni prihod. Prodati bajam, po dobrim cijenama, već dugo
nije problem. Otkupljuju ga u ljusci i jezgri (oko 5 EUR za kilogram
jezgre) brojne poljoprivredne zadruge, tvornice čokolade, likera,
kolača, kozmetike, ...
Poticaj za podizanje 1 hektara nasada
bajama na ovim područjima iznosi 22.700,00 kuna.
4.
ZAKLJUČNA OCJENA
Na temelju iznijetog valja zaključiti:
·
Na području općine Starigrad
već stoljećima se uspješno uzgaja bajam, stoga postoje svi
preduvjeti za njegovu uspješnu
proizvodnju,
·
Bajam se ovdje uzgaja
tradicionalno ekstenzivno pri čemu mu se ne pridaje velika
tržišna
vrijednost,
·
Uz bolju valorizaciju, tržno
usmjerenje, odabir kvalitetnijih sorti i poštivanje
agrotehničkih mjera suvremenog uzgoja, bajam je ovdje moguće
uzgajati plantažno,
·
Plantažnim sustavom uzgoja
obiteljska gospodarstva se profesionaliziraju, te imaju bolji
agrotehnički nadzor uzgoja, olakšanu berbu, lakši plasman i bolje
ekonomske rezultate,
gospodarstvo ostvaruje financijsku dobit od cca 35.000 kuna po 1
hektaru nasada bajama.
|