UZGOJ SMOKAVA
1. UVOD
Od oko 1.500.000 t svjetske proizvodnje smokve
više od 80% proizvodi Sredozemlje. Najveći proizvođači i izvoznici
su Turska, Grčka, Italija, Alžir, Maroko i Španjolska. Poslije
masline, smokva je najraširenija voćka od Istre do Dubrovačkog
primorja, a u manjoj mjeri u Dalmatinskoj zagori i neretvanskoj
dolini (sve do Konjica). S oko 855.000 stabala polovicom osamdesetih
godina, broj rodnih stabala smanjen je na oko 600.000. Hrvatska je
1996. godine proizvela oko 6.240 t svježih plodova, 3.360 t
potrošeno je u svježem stanju, a proizvedeno je 920 t sušenih
smokava.
Smokve kod nas proizvode obiteljska gospodarstva
bez većih preradbenih kapaciteta. Malo je voćnjaka smokve. Uglavnom
raste pojedinačno ili po nekoliko desetaka stabala, često u okviru
vinograda.
Obzirom da postoje dobri uvjeti za uzgoj smokava
na ovom području, obradit ćemo smokvu kao voćnu vrstu interesantnu
za uzgoj u ovom kraju, ne samo kao nekoliko stabala, nego podizanjem
i većih nasada smokava interesantnih za komercijalna gospodarstva.
2.
TEMELJNE ZNAČAJKE PLODA SMOKVE
Plodovi imaju veliku dijetoterapijsku i hranjivu
vrijednost, a ljekovitu na bolesti želuca, slabokrvnost itd.. Troše
se svježi, suhi, kao marmelada, džem, slatko, kompot, žele i sok.
Sok je osvježavajući i hranjivi napitak, koji je kakvoćom i širinom
primjene jednak drugim voćnim napitcima. U njemu su lako probavljiv
invertni šećer, te važni enzimi, koji djeluju ublažavajuće na
stjenke probavnoga sustava. Od smokve se isto tako radi dobra
rakija.
3.
TRŽIŠTE SMOKVE
Plasman svježe smokve je ograničen slabom
mogućnošću čuvanja, pa je tržišnost izrazito slaba u odnosu na drugo
voće. Organiziran otkup i preradba daleko su ispod proizvodnih i
gospodarskih mogućnosti ove voćne vrste u nas. U Europi se od
nedavno sade tržišni voćnjaci gustog sklopa (kalifornijski način), a
plodovi se koriste za turističku, sezonsku potrošnju i sušenje.
Proizvodnja smokava smanjena je zbog promjena u
prehrani. Raste potrošnja svježega voća na račun sušenoga i
prerađenoga. Smanjio se organizirani otkup za preradbu. Proizvodnja
se zadržala na okućnicama zbog plasmana gotovo isključivo svježih
plodova. Manji dio se suši za vlastitu potrošnju, a lošiji plodovi
su stočna hrana. Preporučuje se proizvodnja stolnih smokava
namijenjenih turistima i tržištu u unutrašnjosti (najviše Zagrebu),
zbog boljih prometnih veza, jer svježa smokva ne podnosi duži
prijevoz.
Neiskorištene su velike mogućnosti preradbe
(napitci, džemovi, kompoti, rakije). Posebice je važno pravilno
sušenje i otprema. Dobro sušena i pakirana smokva uvijek se dobro
prodaje na inozemnom i domaćem tržištu kao ukusno, zdravo i hranjivo
voće.
Značajne količine sušene smokve se u Hrvatsku
uvoze (30 % ukupnog uvoza sušenoga voća). Preradba u domaćinstvu
nije isplativa zbog nedovoljne opreme i malih kapaciteta. Nabava
suvremenih tehnoloških linija za preradbu i pakiranje sušene smokve
u otkupnim središtima, u
privatnom ili zadružnom
vlasništvu, rješenje je za oživljavanje i razvitak
proizvodnje smokve u nas.
4. TEHNOLOŠKI
UVJETI PROIZVODNJE
4.1. Ekološki uvjeti
Smokva
je suptropska voćka. Pri izboru proizvodnoga prostora treba
voditi računa o tomu. Područje uspješnog uzgoja smokve proteže se do
400 m nadmorske visine.
Smrzava na -10 do -22° C. Otpornost ovisi o
stanju voćke, ishrani, tlu i vlazi. Starija stabla podnose bez većih
oštećenja -16 do -17° C, a mlada, nenjegovana zebu već na -8° C. Na
slabijim tlima i nakon sušnoga ljeta smokve su podložnije
smrzavanju. Visoke topline podnose dobro, pa su one poželjne u
vrijeme zriobe, ako nema suše. Najbolje plodove smokva daje pri
toplinama od 37 do 38° C, s dovoljno vlage. Za rast i rodnost treba
dosta svijetla. To treba znati pri određivanju razmaka sadnje i
uzgojnoga oblika.
Iako je voćka semiaridnih područja, smokva
povoljno reagira na navodnjavanje. Za uzgoj joj treba oko 800 mm
padalina godišnje. U većim, intenzivnim voćnjacima potrebno je
osigurati nekoliko navodnjavanja od početka srpnja do kraja
kolovoza, radi ravnomjernog rasta, bubrenja, veličine plodova i
ukupnoga uroda, bez opasnosti od raspucavanja (važno za stolne
sorte). Sušu dobro podnose odlike Petrovača bijela i Zimnica, a
Petrovača crna, Zamorčica i Tiermulica ne. Zbog čestih suša, da
bismo očuvali vlagu i smanjili isparavanja, tlo moramo nastirati
organskim tvarima (mulch).
Najbolja su lakša, karbonatna i propusna tla. Na
teškim, glinastim tlima plodovi su slabije kakvoće. Nasad na plitkim
tlima, s manje hranjiva, slabo rodi i ima kraći vijek
iskoristivosti. Najbolji rast i rodnost postiže se na redovito
obrađivanim i plodnim vinogradarskim tlima. Sposobnost tla da očuva
vlagu ima najveći utjecaj na količinu i kakvoću uroda.
Korjenov sustav smokve ima dobru sposobnost
prodiranja u dublje i bočne slojeve kroz pukotine tla pronalazeći
tako potrebnu vlagu i hranjivo. Tako da završeci korjena znaju biti
udaljeni od stabla i do 12 metara.
Stablo u povoljnim uvjetima naraste i više od 8
m. Cvjetovi su u zatvorenim cvatovima. Postoje proljetni, ljetni i
jesenski cvat. Oplodnju obavi smokvina osica, čija ličinka prezimi u
jesenskom cvatu divlje smokve. Plodovi se oblikuju iz oplođenih i
neoplođenih cvjetova (iz neoplođenih partenokarpijom-zametanje bez
oplodnje).
4.1.1. Sorte i podloge
Smokva se razmnožava vegetativno
(korištenjem zelenih dijelova) i generativno (iz sjemena). Sadnice
se najčešće proizvode oživljavanjem reznica, a iskusno domaćinstvo
može svoj smokvik obnavljati i vlastitim sadnicama. Smokva se može
cijepiti na sjemenjak ili na divlju smokvu. Kod nas se uzgaja veliki
broj sorti, različitih po vremenu zriobe (dvorotke i jednorotke) i
boji kožice ploda (crnice i bjelice). Nekima treba oprašivanje
peludom divlje smokve (kaprifikacija), koji prenosi smokvina osica (blastophaga).Od
glavnih sorti gospodarski značaj imaju dvorotke bjelice (petrovača
bijela i bjeluša), dvorotka crnica (zlatulja), jednorotka bjelica (zamorčica)
i jednorotka crnica (šaraguja), od pratećih
sorti dvorotka bjelica
(vodenjača), dvorotka crnica (žentile), jednorotke bjelice
(modrulja, karginja, zimica, lopudka) i jednorotka crnica (bružetka),
a od sporednih ili lokalnih
dvorotka crnica (petrovača crna) i jednorotka bjelica.
Petrovača bijela, vrlo rodna, izrazito
stolna sorta, najviše se uzgaja u srednjoj i južnoj Dalmaciji, manje
uz obalu i na sjevernim otocima. Bujna stabla razvijaju dva cvata.
Prosječan plod prvog cvata ima 60 do 100 g. a drugog 50 g. Oplođuje
se kaprifikacijom. Koža ploda je svijetlozelena, a meso blijedo
medeno ružičasto, vrlo sočno, ugodno slatko. Plodovi se sortiraju
odmah nakon berbe (u voćnjaku), jer zbog velike sočnosti ne podnose
dulji prijevoz i rukovanje. Odlika se preporučuje za uzgoj na
plodnim tlima u blizini
većih potrošačkih, turističkih središta.
Bjeluša, vrlo raširena u dolini Neretve
južnoj i srednjoj Dalmaciji, bujnoga je stabla, obilno rodi, a cvate
dva puta. Proljetni cvat od degeneriranih ženskih cvjetova, omesnati
i izraste do normalne veličine, ali nikada nije jestiv. Ljetni cvat
razvije jestiv plod, produljen kratkim vratom, prosječne težine od
40 do 70 g. Dozrijeva u prvoj dekadi kolovoza, a razdoblje zriobe je
kratko (mjesec dana). Plodovi su dobre kakvoće, prikladni za
prijevoz i potrošnju u svježemu stanju i sušeni. Meso je svijetlo
bijelo ispod kože i blijedo medeno u unutarnjem dijelu, vrlo sočno,
ugodno slatko.
Zamorčica, naša najbolja i
najraširenija sorta, uzgaja se duž cijele obale, a najviše na
Krku, Hvaru i Korčuli, oko
Metkovića i u dolini Neretve do Mostara. Naši iseljenici su
ju raširili Kalifornijom. Otporna je na sušu i hladnoću, bujna je i
rodna, odlikuje se odličnim plodovima za potrošnju u svježemu stanju
i za sušenje. Tipična je jednorotka s degeneriranim ženskim
cvjetovima. Kruškoliki plod ima duguljasti vrat, tanku svijetlo
zelenu kožicu, a žućkasto zelenu u vrijeme dozrijevanja. Meso je
vrlo sočno i slatko, ugodne arome. Suhi plodovi ove odlike su vrlo
cijenjeni zbog nježne, tanke kožice i mekog finog mesa. Plodovi su
sitniji od drugih gospodarski značajnih sorti. Da kožica ne bi
tamnila nakon sušenja, prije sušenja se sumpori. Preporučuje se za
uzgoj na dubljim, plodnim tlima koja dobro gospodare vlagom.
Šaraguja, najbolja od crnica jednorotki,
proširena je u južnoj Dalmaciji, a najviše na Korčuli i u Konavlima.
Preporuča se za tržišni uzgoj. Stabla su srednje bujna i vrlo rodna.
Uspijeva i na manje plodnim tlima. Okruglasto plosnati, sivo crveno
ljubičasti plodovi dozrijevaju od polovice kolovoza do polovice
listopada, a nakon prvih jesenskih kiša skloni su raspucavanju.
Dobri su svježi, a sušeni zbog debele kožice slabije kakvoće od
zamorčica i bjeluša. Sočno, vrlo slatko, kiselkasto meso je bijelo
žuto, u sredini intenzivno crveno.
4.1.2. Sustavi uzgoja
Nekada se preporučivao uzgoj smokava u
združenoj sadnji s vinovom
lozom ili maslinom.
Vinova loza posađena između redova smokve, davala je značajan
prihod do pune rodnosti smokvi, kada bi ju njezine krošnje zasjenile
i smanjile joj urod. Nakon 20 godina loza bi propadala, a smokvik bi
ostajao još 25 do 30 godina u punoj rodnosti. Pri sadnji s maslinama
smokve su se sušile nakon 30 do 40 godina, a masline su se
iskorištavale još znatno duže.
Intenzivno, namijenjeno tržištu, smokva se
najviše uzgaja slobodne, prirodno oblikovane krošnje, a preporučuje
se oblik popravljene vaze s tri osnovne kosturne grane. Visina debla
za bujne sorte je 100, a za manje bujne 60 do 80 cm. Gustoća sklopa
ovisi o bujnosti sorte i plodnosti tla. Zbog poluekstenzivnog uzgoja
ili združene sadnje s maslinom i vinovom lozom, ranije se sadilo na
veće razmake (od 7 x 6 do 10 x 10 m). Novi voćnjaci smokava se sade
s razmakom od 6 m između redova i od 4 do 5 m u redu (od 330 do 460
stabala po hektaru). Gusti sklop daje ranije i prosječno veće urode.
4.1.3. Održavanje smokvika
Smokovik treba tri do četiri puta godišnje kositi
i nastirati. Gnoji se sa 150 do 300 kg fosfornog i 200 do 400 kg
kalijeva gnojiva. Ore se samo kad se sijanjem obnavlja zeleni
pokrov. U aridnijim područjima nastire se sijenom i slamom. Rezidbom
se potpomaže oblikovanje krošnje jer smokva prirodno dobro oblikuje
krošnju i ima grane otklonjene pod većim kutom. Pri rezidbi se ne
trebaju rezati deblje grane koje teško zacjeljuju, jer se povećava
opasnost od truleži ili nekroze tkiva. Zato se krošnja oblikuje,
redovito prije kretanja vegetacije, samo rezanjem tanjih izboja.
4.1.4. Štetnici i
bolesti
Češče bolesti smokve jesu šupljikavost
(Phillosticta sycophilia) i rđa lista (Uredo fici).
Od štetnika nalazimo smokvinu buhu (Homotoma
ficus), smokvina moljca (Simaethis nemorana), smokvina
medića (Ceroplastes rusci), mediteransku voćnu muhu (Ceratitis
capitata), cvrčke (Empoasca flavescens) te smokvina
podkornjaka (Hypoborus ficus).
Zbog utjecaja kiše, vjetra,
sunca, mraza i dugotrajne suše plod puca, nastaju sunčane ožegotine,
oštećenja od mraza.
Zaštitu provoditi prema ekološkim principima ili
integrirano ovisno o opredjeljenju uzgajivača.
4.1.5.
Berba i prirodi
Smokva počinje rađati treće godine nakon sadnje.
Gospodarsku vrijednost smokvik dobiva, ovisno o sorti i tehnologiji,
pete ili sedme godine. Redovita rodnost počinje nakon osme godine i
traje dulje od 50 godina. Plodovi se beru u više navrata, jer ne
dozrijevaju u isto vrijeme. Vrlo su osjetljivi, pa ih treba pažljivo
brati. Za sušenje se beru kada se počinju smežuravati. Na tržište se
iznose plodovi prve, druge i ekstra klase.
5.1. EKONOMSKO-FINANCIJSKI
ELEMENTI PROGRAMA
5.1. Visina
investicije u podizanje smokvika
Prosječna ulaganja u hektar smokvika su oko
98.000 kuna. Budući da ulaganje traje četiri godine, manje je od
uobičajenih za osnutak voćnjaka drugih voćnih vrsta u sredozemnoj
Hrvatskoj. Smokva je nezahtjevna suptropska voćka. Koristi li se
vlastiti rad uz racionalizaciju utroška materijala, novčani izdaci
kod osnutka smokvika su oko 65.000 kuna.
Tablica: Troškovi
podizanja smokvika na 1 ha površine
GODINA PRIJE SADNJE |
kn/ha |
Poravnavanje terena
Dovoz mineralnog gnojiva
Dovoz organskog gnoja
Dubinska obrada tla
Raspodjeljivanje mineralnog gnojiva
Raspodjeljivanje organskog gnojiva
Mineralno gnojivo
Stajski gnoj
Troškovi analize tla
Utovar i istovar mineralnog gnojiva |
1.250,00
120,00
2.400,00
10.000,00
480,00
2.100,00
5.852,00
4.550,00
700,00
200,00 |
UKUPNO |
27.652,00 |
PRVA GODINA
(priprema i sadnja) |
kn/ha |
Dovoz mineralnog gnojiva
Raspodjeljivanje mineralnog gnojiva
Poravnavanje terena
Dovoz i razvoženje sadnica
Međuredna obrada
Mineralno gnojivo
Kolci
Sadnice
Sredstva za zaštitu bilja
Iskolčavanje terena
Istovar i postavljanje kolaca
Priprema sadnica
Istovar sadnica
Sadnja
Okopavanje
Prskanje |
100,00
120,00
700,00
260,00
1.600,00
260,00
945,00
8.100,00
110,00
500,00
1.125,00
200,00
150,00
1.290,00
1.550,00
200,00 |
UKUPNO |
17.210,00 |
DRUGA GODINA (ograda) |
kn/ha |
Dovoz sadnica za nadosađivanje
Međuredna obrada
Prskanje
Stupovi za ogradu
Sredstva za zaštitu bilja
Sadnice za nadosađivanje
Žičano pletivo za ogradu
Istovar i raznošenje stupova i žice
Nadosađivanje sadnica
Rezidba
Postavljanje ograde
Okopavanje |
100,00
800,00
400,00
4.760,00
180,00
525,00
4.800,00
400,00
200,00
660,00
2.835,00
950,00 |
UKUPNO |
16.610,00 |
|
|
|
|
TREĆA GODINA |
kn/ha |
Međuredna obrada
Raspršivanje atomizerom
Sredstva za zaštitu bilja
Nadosađivanje sadnica
Rezidba zimska
Okopavanje |
800,00
400,00
260,00
60,00
660,00
950,00 |
UKUPNO |
3.130,00 |
SVEUKUPNO |
64.602,00 |
5.2. Prihodi
i rashodi
U punoj proizvodnji su prosječni godišnji
troškovi rada i materijala oko 25.000 kuna po hektaru. Veleprodajne
cijene svježih plodova smokve su posljednjih godina od 6,00 do 8,00
kuna za kilogram. Prosječni godišnji
prihodi su u razdoblju pune
rodnosti (7. do 35. godine) od 60.000 do 80.000 kuna, ukupni
rashodi oko 35.000 kuna, očekivani godišnji bruto dobitak od 30.000
do 35.000 kuna po hektaru voćnjaka.
Poticaj za podizanje
1 ha smokvika na ovim područjima iznosi 22.700 kuna.
6.
ZAKLJUČNA OCJENA
Na
temelju iznijetog valja zaključiti:
-
Na području općine
Starigrad već stoljećima se uspješno uzgaja smokva, stoga
postoje svi preduvjeti za uspješnu proizvodnju ove voćne vrste,
-
Smokva se ovdje uzgaja
tradicionalno ekstenzivno pri čemu joj se ne pridaje velika
tržišna vrijednost,
-
Uz bolju valorizaciju,
tržno usmjerenje, odabir kvalitetnijih sorti i poštivanje
agrotehničkih mjera suvremenog uzgoja, smokvu je ovdje moguće
uzgajati plantažno,
-
Plantažnim sustavom
uzgoja obiteljska gospodarstva se profesionaliziraju, te imaju
bolji agrotehnički nadzor uzgoja, olakšanu berbu, lakši plasman
i bolje ekonomske rezultate,
-
Suvremeni smokvik uz
poštivanje agrotehničkih mjera i rokova daje dobar urod, a
gospodarstvo ostvaruje financijsku dobit,
|